Ministar Lončar i Kluge (SZO) u Institutu "Torlak": Spas je u vakcini i solidarnosti, Srbija je primer!

20.04.2021

11:44 >> 11:52

0

Autor: M.V.

U Institutu Torlak bi mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V

Ministar Lončar i Kluge (SZO) u Institutu "Torlak": Spas je u vakcini i solidarnosti, Srbija je primer!
Copyright Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, posetili su danas Institut “Torlak” u kojem bi za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine “Sputnjik V”.

Tom prilikom direktor SZO za Evropu istakao je da je “jedini izlaz iz ove situacije je da budemo solidarni”.

Tanjug/Zoltan Balogh/MTI via AP

– Da pomažemo jedni drugima, a Srbija je primer u svetu kako se to radi – rekao je Hans Kluge i dodao da će SZO nastaviti da sarađuje sa Srbijom. Posebno je pohvalio opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da uloži sredstva u dalji razvoj Instituta “Torlak”.

“Vakcina spasava život”

– Potrebno je da ubrzamo proces vakcinacije, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da se poveća proizvodnja. Vakcina spasava život i tu nema mesta geopolitici, a Srbija se upravo tako ponašala – poručio je Kluge.

Kako Kluge kaže za RTS, “Srbija je vakcinu prihvatila kao proizvod koji spasava život i to je jedini način na koji se možemo izvući iz pandemije”.

Takođe, i ministar Lončar, koji je danas sa direktorom SZO u Evropi obišao Institut “Torlak” kaže da mu je drago što “imamo pogone za skladištenje i čuvanje vakcina na svim temperaturama koje su neophodne”.

Tanjug/Strahinja Acimovic

– Ne radi se samo o 340.000 dolara, koliko je izdvojeno, zahvaljujući Klugeu i SZO, već je značaj mnogo veći, jer je reč o kapacitetima bez kojih ne bismo mogli i pitanje je kakvi bi naši rezultati bili da toga nije bilo vreme. Zahvaljujući svemu tome Srbija danas ima rezultate koji su prepoznatljivi u celom svetu – poručio je ministar Lončar.

Pročitajte još
Inače, direktor Kluge se, tokom posete Srbije, sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a juče je posetio jedan od najvećih punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike