Praznična trpeza ove godine biće paprena jer su se spojili 1. maj i Vaskrs: U ponudi i jaja od 200 dinara

29.04.2021

18:25 >> 19:07

0

Obišli smo danas pijace, gužva je velika, ponuda, takođe, ali se trgovci ipak žale na - koronu

Praznična trpeza ove godine biće paprena jer su se spojili 1. maj i Vaskrs: U ponudi i jaja od 200 dinara
Copyright Profimedia

Ove godine su se isprepleli vaskršnji i prvomajski praznici. A, tradicionalno, mnogim građanima Srbije biće važna i trpeza za svaki pojedinačno. Pa tako, sutra je Veleki petak, kada se tradiocionalno farbaju jaja i posti se, prekosutra je 1. maj, kada se, uglavnom, roštilja, a u nedelju Vaskrs, kada su na stolu mrsne đakonije.

Sve to znači da ćemo tokom praznika izdvojiti više novca za hranu, prema našoj računici, a posle obilaska prestoničkih pijaca, od 8.000 do 10.000 dinara.

Na beogradskim pijacama danas je moglo da se kupi sve što je potrebno kako bi praznična trpeza bila bogata, u šta smo se sami uverili.

24sedam/Milica Vujović

Gužva je bila od ranog jutra. Brojne domaćice poranile su po jaja, farbu, ukrase, ribu i meso. Pokušavale su da se potrepštinama snabdeju po što pristupačnijim cenama.

Ni trgovci nisu bili lenji, već su sa zadovoljstvom predstavljali svoje proizvode – najpre nezaobilazna jaja, u svim veličinama i bojama. Najviše ljudi, očekivano, okupilo se upravo na tim tezgama.

Kako je rečeno našim novinarima, cena “običnih” jaja kreće od 10 do 15 dinara, dok bela, koja su i najpogodnija za farbanje, po komadu staju od 15 do 30 dinara. Dalje, za one hrabrije i kreativnije, trgovci su pripremili guščja – najveća po veličini jaja, koja po komadu staju 200 dinara, zatim pačja koja koštaju 100 dinara, dok ona najmanja – jaja od prepelice prodaju se za od 15 do 30 dinara za komad.

24sedam/Milica VujovićIako se dan pred Veliki petak na beogradskim pijacama ljudi jedva mimoilaze, većina građana, prema rečima trgovaca, kupuje samo deset do petnaest jaja. A, kako kažu – za sve je kriva korona.

– Uzimaju se po deset jaja, pojedini kupe i po koje obojeno, ali to je zanemarljivo. Kako smo i dalje u pandemiji, mnogi neće praviti velika slavlja, pa im je desetak do petnaest jaja sasvim dovoljno – požalili su nam se prodavci i dodali da je interesoanje za boju za jaja, takođe, opalo.

– Uglavnom se kupuje crvena farba, za ostale boje se retko ko i raspituje. Kesice sa bojom za jaja kod nas koštaju pet dinara, a kapsule i ampule i gel farbe su od 70 do 200 dinara – kaže nam jedan prodavac.

Pomama za ribom

Iako je veliki broj ljudi razgledao jaja, najveća pomama ipak je vladala za ribom – živom, prženom, ali i dimljenom. Za velike praznike svako nastoji da ispoštuje svoju tradiciju i od zaborava sačuva ono što smo nasledili još od predaka, a između ostalog, ta tradicija podrazumeva i pripremu posne hrane za Veliki petak.

24sedam/Milica Vujović

Raznovrsna ponuda u ribarnicama privukla je potrošače, a kako su naši reporteri uočili, najjefitniji u ponudi živih riba su šaran i kalifornijska pastrmka, koji se mogu pronaći za 400 i 500 dinara po kilogramu. Nešto skuplja je skuša i pastrmka, riba brancin je 830 dinara, dok kilo filea lososa košta čak 1.900 dinara.

Neki od građana opredelili su se da ne pripremaju riblje specijalitete, već da plate i uslugu prženja. Izbor je, takođe, veliki, ali cene, svakako, nisu za svačiji džep.

Tako, ribari kažu da se najviše traže skuša, pastrmka, šaran i oslić.

– Kilogram skuše na grilu je 700 dinara, pastrmka na grilu i šaran šnicla koštaju po 1.300 dinara po kilogramu.  Oslić na grilu je 800 dinara, a najskuplji su fileti lososa od 2.900 dinara – kaže nam jedan prodavac u ribarnici, na pijaci.

Roštilj i pečenje

Tradicionalno, za Vaskrs se priprema jagnjetina, jer se veruje se da jagnje simboliše samog Isusa, koji je rođen među jagnjićima. Takođe, zbog stradanja se često poredi i sa “žrtvenim jagnjetom”. Naši reporteri posetili su i pečenjare nadomak pijaca i zaključili da kilogram prasetine košta od 1.200 dinara do 1.400 dinara, dok je jagnjetina nešto skuplja, pa kilogram ovog mesa iznosi od 1.600 do 1.700 dinara. Prodavci, međutim, ne najavljuju dodatno poskupljenje mesa pred praznik i ističu da imaju nešto manji broj porudžbina. U marketima je inače moguće naći svežu jagnjetinu za oko 600 dinara po kilogramu.

Sa druge strane, za Prvi maj priprema se roštilj, a kilogram ćevapa iznosi oko 350 dinara, isto toliko košta i kilogram pljeskavica, dok se cena kobasica za istu gramažu prodaje od 300 do 600 dinara. Za ražnjiće, belo meso, krmenadle treba izdvojiti oko 500 dinara. Ukoliko poručite već pripremljeno takozvano “mešano meso”, ono iznosi oko 1.200 dinara. Prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno je za ručak oko tri kilograma, pa za ovaj dan treba pripremiti pozamašnu sumu – oko 3.600 dinara.

Pročitajte još
Veliki ceh

Kada se saberu izdaci, ono najosnovije – jaja, ribu, roštilj i pečenje, naše građane proslava praznika izneće oko 8.000 dinara, što za mnoge predstavlja pravi luksuz. Na sve to, za pravu prazničnu trpezu, treba dodati i salatu, prilog i piće, čime se ukupan ceh povećava na 10.000 dinara!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike