Srbija čitavog dana priča o svom patrijarhu, a za to postoji i te kako dobar razlog (FOTO)

02.05.2021

18:00 >> 21:00

0

Autor: A. B.

Izvor: Tanjug

Srbija čitavog dana priča o svom patrijarhu, a za to postoji i te kako dobar razlog (FOTO)
Tanjug/Tara Radovanović

Srpski patrijarh srpski Porfirije proveo je danas najveći hrišćanski praznik, Uskrs, najpre sa beskućnicima sa kojima je zajedno ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga je podelio pakete bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova”.

U dvorištu crkvene kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva patrijarha je za stolom sačekalo 20 korisnika, većina njih bez krova nad glavom.

– Bog nas voli. I Bog je danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu… Nema opravdanja za malodušnost, nema opravdanja za bilo koju vrstu odustajanja od života, svi imamo faze uspona i pada… I ovaj današnji dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sledeći put da se nađemo da pevamo, narodne srpske pesme, možemo i strane – poručio im je patrijarh.

Razgovarao je s njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju “sobu i kupatilo”.

– Mnogo mi je drago što je došao patrijarh Porfirije – kaže volonterka Dragica Atanasković iz Vinče, majka desetoro odrasle dece, kojoj je, kako kaže, nedavno u požaru izgoreo dom, pa sada živi “privatno”.

Pročitajte još:

Kaže da su danas podelili 900 obroka, a hrana im stiže na pet punktova iz Zemun polja.

– Pošto je sada pandemija, pakujemo im u kese. Imamo ljude koji su na ulici, ima ih oko 150, oni su nam prioritet, a podeli se ukupno oko 2.000 obroka – kaže Atanaskovićeva.

Nakon razgovora sa ljudima koji su na margini društva, patrijarh je otišao u dečju kliniku “Tiršova”.

– Videli smo da čovek može doći i u tom bezazlenom uzrastu u graničnu situaciju, između života i smrti. Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrednost u svetu, nego to podrazumeva osećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po meri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog, tada smo Hristovi i tada razumemo tajnu vaskrsenja Hristovog – rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon obilaska.

 

Kako je rekao, u bolnici se najbolje vidi ta najdublja tajna, da ljubav znači staviti sve ono što imaš na raspolaganje za radost, za život, za lepotu drugoga.

– Ja sam s jedne strane bio duboko pogođen susretom sa decom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane i fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih onih koji rade u ovoj bolnici da sve što znaju i imaju stave na raspolaganje – rekao je patrijarh.

– Ovde smo se uverili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao, da je pokazao, da je dobro vrlina žrtva za bližnjeg nešto što vodi u preporod, u put vaskrsenja, veoma je važno da na ovakvim mestima pogledamo u sebe, da pogledamo u druge i koliko smo spremni da jedinstveno nastupamo za boljitak svih nas – koji je obraćanje završio pozdravom: Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse.

Zahvalio mu je direktor Univerzitetske dečje klinike “Tiršova” Siniša Dučić.

– U ime osoblja, pacijenata i njihovih roditelja želim da zahvalim srpskom patrijarhu gospodinu Porfiriju što je našao vremena da dođe i obiđe pacijente. Priredio je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su deca reagovala kada se pojavio patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa lepše nam se nije moglo dogoditi – rekao je Dučić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti