Fakulteti i budući brucoši se pripremaju za prijemne ispite: Najtraženija medicina i IT smerovi

03.05.2021

08:44

0

Prijem dokumenata počeće 23. juna, a predložene kvote za budžetska mesta korigovaće se shodno odluci Vlade

Fakulteti i budući brucoši se pripremaju za prijemne ispite: Najtraženija medicina i IT smerovi
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Budući brucoši, ali i univerziteti, uveliko se pripremaju za polaganje prijemnih ispita. Većina fakulteta organizuje onlajn otvorena vrata i pripremnu nastavu, a Univerzitet u Beogradu je na svom sajtu objavio konkurs za upis potencijalnih brucoša. Kao i prethodnih godina, među najtraženijim su fakulteti koji školuju IT stručnjake kao i medicinske nauke.

Prijem dokumenata počeće 23. juna, a predložene kvote za budžetska mesta korigovaće se shodno odluci Vlade.

Printscreen/Youtube

– Mi naravno čekamo odluku Vlade, ali ono što smo se dogovorili, dogovorili smo se o cenama, one su gotovo identične kao i prošle godine, znate i sami da nije bilo nikakvih pomeranja. Ove godine planiramo da upišemo 366 studijskih programa, znači govorimo i o integrisanim akademskim, master i doktorskim studijama. Ukupno, to je 27.368 studenta – navodi prof. Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Kvote su sliče pošlogodišnjim.

– Ove godine, kao i protekle, uradićemo sve što možemo da što više postupka upisa bude urađeno onlajn, opet elektronskim putem, da se ne opterećuju fakulteti velikim fizičkim prisustvom ljudi. Nadamo se da će broj upisanih ostati na istom nivou kao i prošle godine. Univerzitet u Beogradu nudi mnoštvo zanimljivih programa i verujem da studentoi mogu da nađu ono što ih interesuje – ističe rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Ove godine krenuo je i novi ciklus akreditacije, pa su mnogi fakulteti širom zemlje inovirali svoje programe. Tako bi, na primer Medicinski fakultet u Kragujevcu na master studijama od jesni trebalo da da dobije i program farmacije na engleskom jeziku.

Među mladima su najpopularniji fakulteti koji školuju IT stručnjake, kao i medicinske nauke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike