Mihajlović: Krenuli smo u pripremu strateškog dokumenta o rodnoj ravnopravnosti

07.05.2021

09:47 >> 10:27

0

Autor: R.M.

Mihajlović: Krenuli smo u pripremu strateškog dokumenta o rodnoj ravnopravnosti
Copyright Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

U Beogradu je danas održana prva sednica Radne grupe za izradu nove nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost, a potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da je put rodne ravnopravnosti trnovit i da se samo zajedničkim radom može doći do razvijenog društva. Navela je da je ovo važan dan jer se, kako je istakla, kreće u pripremu krovnog strateškog dokumenta u rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović je podsetila da je prethodna strategija izrađena 2016. i da je trajala do 2020. godine.

– Neke stvari smo uradili dobro i imamo kontinuitet, a u nekim oblastima po pitanju rodne ravnopravnosti smo mogli biti efikasniji i sa boljom koordinacijom – navela je ona.

Istakla je da je pred svim članovima i članicama Radne grupe odgovoran zadatak da u narednih par meseci pripreme ovaj važan dokument i postave smernice kako da do 2030. godine razvijemo društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednake mogućnosti.

– Put rodne ravnopravnosti je uvek bio trnovit, sa puno opstrukcija, ali verujem da ćemo svi dati maksimum da Srbija dobije strateški dokument koji je važan za celo društvo, da pokažemo kakvu Srbiju želimo. I to je zadatak svih nas, da ga zajednički realizujemo – rekla je Mihajlović.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić podsetila je da je 22. aprila Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji će u maju biti usvojen u Narodnoj skupštini.

– Naša obaveza je da zakon pretočimo u strategiju i obavezujuće korake za sve nas kako treba da izgledaju rodne uloge do 2030. godine – rekla je Čomić.

Pročitajte još:
Navela je da strategija za rodnu ravnopravnost treba da jasno definiše naš san u Srbiji žena i muškaraca 2030. godine.

– Drugi deo posla koji će ova Radna grupa imati je da bude i graditelj realnosti, ne samo graditelj snova, ali bez snova nema ni realnosti – rekla je ona.

Istakla je da je definisanje žena i muškaraca u novim ulogama pre svega razvojno pitanje Srbije.

– Naš doprinos radu ove Radne grupe biće upravo to kako da definišemo rodne uloge muškaraca i žena da bi bilo razvoja Srbije – naglasila je Čomić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike