Sve je više lažnih potvrda o vakcinaciji: Krivično delo i za kupce

13.05.2021

10:40 >> 11:52

0

Autor: A. S.

Iz Zavoda za javno zdravlje Šapca, gde su se pojavile falsifikovane potvrde o cepljenju, upozorili su građane da ne kupuju ovakva dokumenta i da će svi koji

Sve je više lažnih potvrda o vakcinaciji: Krivično delo i za kupce
Copyright Pixabay

Najava otvaranja granica obradovala je srpske turiste, ali i dovela do veće potrebe za testiranjem.

Da biste putovali, potreban vam je negativan PCR test, što vodi ka ponovnom oživljavanju tržišta falsifikovanih potvrda o imunizaciji i lažnih PRC testova.

Prvi falsifikovani dokumenti ovog tipa pojavili su se pre skoro godinu dana.

Mnogi građani kupuju takve falsifikate za 200, pa čak i za 800 evra, iako se takvom kupovinom krše zakoni, kako u Srbiji, tako i u EU.

Iz Zavoda za javno zdravlje Šapca, gde su se pojavile falsifikovane potvrde o cepljenju, upozorili su građane da ne kupuju ovakva dokumenta i da će svi koji ih kupe biti krivično gonjeni.

Naime, posle prvog talasa koronavirusa i lokdauna uvedenog u celoj Evropi, zemlje EU su otvorile svoje granice, ali je uslov za kretanje putnika bilo posedovanje negativnog PRC testa. Iz tog razloga su falsifikatori počeli da prave lažne negativne testove.

Pročitajte još:

Prva hapšenja i prvi slučajevi falsifikovanja otkriveni su u Vranju i Nišu, gde su lažni PCR testovi prodavani makedonskim građanima, prenosi “Blic”.

Elektronski mediji iz Severne Makedonije pisali su o krajnjoj drskosti falsifikatora iz Srbije. Naime, oni su na aerodromu u Nišu i benzinskim pumpama u okolini Vranja državljanima Makedonije nudili falsifikovane rezultate negativnih PCR testova.

Makedonski portal www.mkd.mk objavio je vest da su građani Severne Makedonije koji se vraćaju u tu državu preko niškog aerodroma “Konstantin Veliki” prijavili makedonskim službama bezbednosti da su na samom aerodromu imali mogućnost da kupe falsifikovani negativni PCR test za 50 evra. Prevoznici koji su ulazili preko prelaza Tabanovce naveli su podatak da na pumpama u okolini Vranja takvi rezultati testova mogu da se nabave za 65 evra.

To je privuklo pažnju srpskih državnih organa, koji su tada najavili da će pomenute slučajeve pomno istražiti.

U međuvremenu su stigle i vakcine, pa su falsifikatori počeli da krivotvore i lažne potvrde o vakcinaciji.

Na crnom tržištu koje cveta u većim gradovima Srbije možete nabaviti koji god falsifikovani dokument želite. Kako je za “Blic” ranije rekla sagovornica koja je želela da ostane anonimna, falsifikate možete kupiti ne samo u Beogradu, koji je glavno središte takve vrste kriminala, već i u drugim gradovima Srbije.

Cena varira od vrste dokumenta – od 50, 200, pa do čak 800 evra.

– Lažni PCR test su mi prodavali po ceni od 50 evra, a za lažnu potvrdu o izvršenoj vakcinaciji tražili su mi 200 evra. Za tu potvrdu su mi čak rekli i da mogu da odaberem kojom vakcinom sam se navodno vakcinisala. Čula sam od prijatelja da se ovakve prevare dešavaju i u drugim gradovima u Srbiji – navodi “Blic” njene reči.

Lažni negativan PCR test na crnom tržištu je nešto jeftiniji, jer na granicama obično traže onaj koji nije stariji od 48 sati, tako da ga samo jednom možete iskoristiti i onda morate nabaviti novi. Cene ovih testova se obično kreću od 30 do 65 evra, što je jeftinije nego pravi u nekoj od laboratorija, gde košta 9.000 dinara.

Čuvajte vaše zdravlje i novčanikeZavod za javno zdravlje Šabac obaveštava i upozorava javnost da su se pojavile lažne…

Posted by Zavod za javno zdravlje Šabac on Понедељак, 10. мај 2021.

Ipak, mada postoji potražnja i ljudi falsifikuju ova dokumenta, ni falsifikovanje ni kupovina nisu uopšte bezazleni.

Šabački zavod za javno zdravlje upozorio je građane Šapca na pojavu lažnih potvrda o vakcinaciji.

Oni su na svom fejsbuk-profilu objavili sliku zapljenjenog lažnog dokumenta, koji je otkriven prilikom rutinske provere od strane carinskih službenika.

Zavod za javno zdravlje Šabac naveo je da prevara otkrivena prilikom skeniranja QR koda koji se nalazi na potvrdi o izvršenoj vakcinaciji.

Falsifikat, koji je očigledno bio skoro jednak originalu, prepoznat je zbog očigledne nemogućnosti falsifikatora da krivotvore kod, što je, prema navodima Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, bilo dovoljno da se jasno uoči da je takva potvrda falsifikat.

Oni su upozorili građane da će u slučaju posedovanja lažne potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19 snositi krivičnu i svaku drugu odgovornost.

Ovaj post treba shvatiti kao upozorenje, pošto su institucije Srbije očigledno rešile da stanu na kraj ovom problemu, a u tome im pomaže tehnologija kojom krivotvoritelji nisu ovladali.

Pročitajte još:

Beograd se pokazao kao centar tih aktivnosti, zbog kojih su mnogi članovi EU slali upozorenja državama Zapadnog Balkana da im se može desiti da snose posledice. Naročito je mnogo slučajeva krivotvorenih testova otkriveno u Austriji.

S obzirom na to da je test o vakcinaciji zvaničan dokument, posledice za kupce neće biti bezazlene.

– Ukoliko neko pribavi lažnu potvrdu o tome da je vakcinisan, nezavisno od toga da li je potvrdu kupio ili je sam sačinio ili nabavio na drugi način, a da pritom isti nije vakcinisan a želi da pređe državnu granicu – izvršio je krivično delo falsifikovanja isprave – navodi advokat Nebojša Petrović, a prenosi “Blic”.

Kako kaže, ako neka osoba na sudu bude osuđena za to delo, preti joj dugotrajna zatvorska kazna.

– Za to delo je zaprećena kazna od tri meseca do pet godina – navodi advokat.

Vlasti Austrije, gde Srbija ima veliku dijasporu, prve su upozorile putnike iz Srbije, ali i Bosne, da će one koji pređu austrijsku granicu s falsifikovanim rezultatom PRC testa čekati oštra kazna.

Protiv takvog lica se podnosi prijava, jer se prema austrijskim zakonima radi o prekršaju falsifikovanja dokumenata, za šta je predviđena kazna do jedne godine zatvora u austrijskom zatvoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike