Da li su i bebe na spisku za vakcinaciju protiv korone? Doktorka Gnjatović otkrila da su istraživanja tek počela

14.05.2021

07:32 >> 08:26

0

Autor: A. S.

Stariji od 16 godina kod nas mogu da se vakcinišu, ali je pitanje da li ih treba vakcinisati u ovom trenutku

Da li su i bebe na spisku za vakcinaciju protiv korone? Doktorka Gnjatović otkrila da su istraživanja tek počela
Copyright Printscreen/ Jutarnji Program TV HAPPY

Broj vakcinisanih protiv koronavirusa raste, a uskoro se očekuje odobrenje i za vakcinisanje dece od 12 do 15 godina.

To je slučaj u Evropi, dok se kod nas mogu vakcinisati tinejdžeri o 16 i 17 godina, ali samo nakon konsultacije sa izabranim pedijatrom. Za mlađe od 12 godina moraju da se ispitaju i usklade doze, za tu kategoriju dece ne očekuje se vakcinacija pre 2022. godine, objasnila je doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Kada je reč o ispitivanjima vakcine protiv koronavirusa za decu, dr Gnjatović je rekla da su završena ispitivanja “Fajzerove” vakcine za decu od 12 do 15 godina i “Modernine” za mlade od 15 do 18 godina.

– Slični su rezultati i što se tiče efikasnosti i što se tiče bezbednosti. Za mlađe od 12 godina moraju da se ispitaju i usklade doze. Ne očekuje se vakcinacija za mlađe od 12 godina pre 2022. – navela je dr Gnjatović, prenosi “Alo”.

Kako je dodala, stariji od 16 godina kod nas mogu da se vakcinišu, ali je pitanje da li ih treba vakcinisati u ovom trenutku.

– Treba ispitati koliko se oni se kreću, koliko prenose virus, izvagati pozitivne efekte i potencijalne rizike – rekla je dr Gnjatović, pa dodala da mora da se ustanovi koliko su deca zaštićena u porodicama gde su roditelji imali koronavirus, jer se pokazalo da su deca imala blaže simptome i da su na neki način zaštićena.

Što se tiče vakcine za bebe, doktorka kaže da deca razvijaju imunitet kao i odrasli, ali ta istraživanja su tek počela, pa se o tome još ništa ne zna.

Pročitajte još:

– Naši rezultati se poklapaju sa svetskim istraživanjima. Srednje teške kliničke slike razvijaju zaštitu koja će trajati nekoliko godina, a blaža slika od tri do šest meseci, ali gubitak antitela ne znači da su ljudi nezaštićeni – navela je dr Gnjatović, i naglasila da ima podataka o tome da će prirodni imunitet kod težih oblika bolesti trajati nekoliko godina.

Preporučuje da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a novi talas može se očekivati u septembru.

– Trend opada što se vakcinacije tiče i bitno je da stalno iznosimo dobre primere iz prakse. Imamo dobre primere, i važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme – istakla je doktorka Marija Gnjatović.

O eventualnom primanju treće doze vakcine kaže da će se to tek pratiti i da je njena preporuka da se većina prvo imunizuje sa dve doze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike