Profesor Kočović izneo novu prognozu: Objavio kad se najkasnije vraćamo normalnom životu!

16.05.2021

10:52

0

Autor: J.B.O.

Uticaj vakcinacije u Srbiji dovodi do rezultata

Profesor Kočović izneo novu prognozu: Objavio kad se najkasnije vraćamo normalnom životu!
printscreen TV Pink

Broj novozaraženih koronavirusom i dalje opada, a kako očekujemo leto i toplije vreme, prognoze su da će se taj pad i nastaviti. To potvrđuje i profesor Petar Kočović.

– Broj novozaraženih je padao i tokom prošlog leta, očekujemo to i ove godine. Od 2. maja trend opadanja je povećan, a prevojna tačka je bila 27. marta. Broj novozaraženih je tada počeo da pada i od 2. maja se pojačao pad što je jako dobro – rekao je profesor Petar Kočović stručnjak za informacione tehnologije.

Kako objašnjava do tada smo imali pad pad od 18 odsto, a od 2. maja prosečan pad je 29 odsto.

– Uticaj vakcinacije u Srbiji dovodi do rezultata. Ako gledamo ukupnu populaciju, brojke su takve da je prvom dozom vakcinisano 33 odsto, drugom 24, a četiri nedelje nakon druge doze, odnosno broj imunizovanih je na 20 odsto, što je dobar rezultat – objasnio je on.

Kako dodaje, uticaj vakcinacije se već vidi, te ostaje da sačekamo da vidimo da li će i sunce da utiče na to da rezultati i broj novozaraženih bude još bolji.

Posted by Petar Kocovic on Субота, 15. мај 2021.

21. jun i povratak u normalu i masovna okupljanja?

– Moje prognoze govore praktično da je okupljanje moguće, po izraelskom modelu odnosno tri nedelje posle druge doze, a to je kod nas oko 12. jula. Bio bih još malo oprezan, sve će da se dešava po automatiznu, ima još nekih šezdesetak dana – zaključio je on.

Pročitajte još:

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se nalazi u tamno-ljubičastoj zoni za 214 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti