Istražujemo: Proslava mature sigurno će biti, ali škole još nemaju dozvolu da ih organizuju

21.05.2021

06:00 >> 09:54

0

Autor: R.M.

U pojedinim obrazovnim ustanovama već se prikupljaju ponude za proslavu maturske večeri, iako one zvanično još nisu odobrene

Istražujemo: Proslava mature sigurno će biti, ali škole još nemaju dozvolu da ih organizuju
Copyright Pixabay

Srednjoškolski maturanti se raspuštaju 25. maja, nakon čega im slede prijemni ispiti i upis na fakultete. Međutim, većinu njih trenutno najviše muči jedno pitanje – da li će imati matursko veče, s obzirom na to da su još na snazi mere protiv koronavirusa. Kako “24sedam” saznaje, u pojedinim školama već se prikupljaju ponude za proslavu maturske večeri, iako one zvanično još nisu odobrene. Ovo nam je potvrdila i predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić.

– Pripremamo se za proslavu mature, sakupljaju se ponude i informacije o terminima, ali još se zvanično ništa ne dostavlja roditeljima jer čekamo šta će reći Ministarstvo prosvete – kaže ona.

Čeka se “zeleno svetlo” nadležnih

Ipak, dodaje, i prošle godine bilo je organizovanih matura, jer su nadležni zažmurili, iako ništa nije bilo zvanično organizovano. Kaže da još nema “izričitih” informacija o tome da li će maturske večeri biti dozvoljene.

– U principu, to su te prećutne varijante. Škole gledaju da ne budu organizatori, ali se srednjoškolcima daje mogućnost da se sami organizuju pošto su već odrasli. Ali kada su osnovne škole u pitanju, tu mora da bude neka organizovana priča, a to ide teže. Čeka se zvanična odluka organa, a u nekim osnovnim školama se to ponekad prepusti i nekom od roditelja – objašnjava Romandićeva.

M. M./ATAImages

Ona je ubeđenja da će maturanti održati matursko veče, u organizaciji škole ili bez nje.

– To su deca, i sada, kada nema nikakvih drugih dešavanja, teško ih je sprečiti. Oni su i prošle godine uzimali prostor i tako se samoorganizovali – kaže Romandićeva.

Ministarstvo čeka preporuku Kriznog štaba

I dok su sve oči uprte u Ministarstvo prosvete, oni kažu da krajnja odluka zavisi od Kriznog štaba za borbu protiv korone.

– Ministarstvo postupa po preporukama Kriznog štaba. Mala matura biće organizovana od 23. do 25. juna i polagaće se testovi iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Učenici su već imali probni ispit, a od prošle godine su upoznati s tim kako izgleda polaganje prema posebnim merama. Pretpostavljamo da će tako biti i ove godine – kažu za “24sedam” u Ministarstvu.

S druge strane, veća okupljanja u junu i dalje su pod velikim znakom pitanja nakon izjave premijerke Ane Brnabić da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji.

– Najiskrenije, nisam zadovoljna vakcinacijom mladih. Moramo da budemo mnogo odgovorniji i da mladi razumeju koliko mnogo mogu da izgube, odnosno da dobiju, u zavisnosti od toga koliko se brzo vakcinišu – rekla je Brnabićeva, i dodala da ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, nećemo moći da se otvaramo za normalan život.

Profimedia

– Što se brže budu vakcinisali, mladi će pre moći da se vrate svojim normalnim obavezama, normalnom životu, druženjima, žurkama, festivalima… – rekla je Brnabićeva.

Pročitajte još:
S druge strane, ugostitelji negoduju zbog neizvesnosti oko maturske večeri. Miša Relić, iz Udruženja barova i noćnih klubova Beograda, smatra da je neprihvatljivo da Beograd bude talac, jer ima 44,7 odsto onih koji su primili makar jednu dozu, a preko 36 odsto obe vakcine.

– Nemam podatke o tome da li neko od ugostitelja daje ponude za maturske večeri, ali sam siguran da će biti organizovane i da niko ne može decu da spreči da slave – zaključio je on.

Bolje pustiti 

Miša Relić kaže da se tokom korone otvorio veliki broj tajnih lokacija, na kojima rade neprofesionalni ugostitelji.

– Apelujem da se maturantima dozvoli proslava u profesionalnim lokalima, a ne da slave na tajnim mestima, gde sigurno neće biti mera protiv zaražavanja, ventilacije i profesionalnog osoblja. Mislim i da bi trebalo da bude dozvoljena proslava u gradovima gde ima 50 odsto vakcinisanih, a ne da budu u istom statusu kao oni gde ih je samo 10 odsto – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike