Ovo je čovek koji je sagradio prvu kuću od konoplje u Srbiji: Vek trajanja joj je do 800 godina!

26.05.2021

18:38 >> 05:30

1

Predrag Milosavljević za 24sedam govori o svojoj unikatnoj ideji, benefitima zdrave gradnje i važnosti da se ekološki osvestimo.

Ovo je čovek koji je sagradio prvu kuću od konoplje u Srbiji: Vek trajanja joj je do 800 godina!
Copyright Sonja Lazukić

Prvi pilot projekat kuće od konoplje nedavno je realizovan u Srbiji, a inicijator i kreator koncepta Predrag Milosavljević za “24sedam” govori o ovoj unikatnoj ideji na našim prostorima, benefitima zdrave gradnje i važnosti da se “ekološki osvestimo”.

Konoplja je jedna od najstarijih gajenih biljaka od koje se pravila odeća, papir, lekovi i kozmetika. A, koliko su njena vlakna jaka pokazuje činjenica da je od konoplje moguće sagraditi i kuću.

Predrag Milosavljević, Foto: Sonja Lazukić

Potraga za savršenim materijalom

Upravo na tu ideju došao je Predrag Milosavljević, idejni tvorac projekta, koji je godinama bio u potrazi za savršenim materijalom. Ispostavilo se, kako navodi, da je konoplja najbolji građevinski materijal.

– Godinama sam bio u potrazi za savršenim materijalom za kuću iz koje nema potrebe da izlazite, jer bi vam omogućila sve resurse. U traženju takvog materijala susreo sam se sa kućama od blata, kao i balirane slame, ali nijedan se nije toliko dobro pokazao kao što je to zid od konoplje. On je trenutno najbolji gradjevinski materijal na svetu – ističe on.

Kako dodaje, sama gradnja podrazumeva kombinaciju industrijske konoplje, kreča i vode, čime se dobija prirodan materijal odlične izolacije, koji vremenom postaje sve čvršći – poput stene, pa je životni vek jedne takve kuće između 600 i 800 godina.

Kuća od konoplje, Foto: Sonja Lazukić

Način gradnje

– Najpre je potrebno da se uradi konstrukcija kuće ili objekta. Ona može biti drvena, čelična ili betonska. Zatim sledi pravljenje oplate u koju se stavlja konoplja, pomešana sa krečom i vodom. Uvek preporučujem da konstrukcija kuće bude od drveta i da se onda ispuna radi konopljom, kako bismo dobili savršenu kuću – navodi Milosavljević.

Prema rečima našeg sagovornika, za izgradnju kuće potreban je hektar konoplje, a ispuna zida može da se napravi za svega nedelju dana.

Foto: Serbona Group

– Kuću od 100 kvadrata moguće je sagraditi za pet do nedelju dana. Naravno, mislim na ispunu zida, ne i celu kuću. Pre toga je potrebno napraviti temelje, ploču, konstrukciju i uraditi oplate za zid. Sa druge strane, za kuću od 200 metara kvadratnih potrebno je nešto više vremena, ali i hektar konoplje, koliko obično poraste za četiri meseca. Nakon toga imamo zdrav materijal za gradnju – poručuje Milosavljević i objašnjava:

Ekološki pristup

– Na taj način dobijamo “zid koji diše” i nema vlage u sebi, jer apsorbuje vlagu iz prostora. Takođe, nema termita, a boravak u kući jako je zdrav, posebno za ljude koji boluju od astme i bronhitisa. U pitanju je samoodrživa kuća od ekoloških materijala, a ako se okrenemo ovakvom načinu gradnje, ubrzo će nam vazduh biti čistiji. Trošićemo manje energije za grejanje i hlađenje, a naš život će biti zdraviji i kvalitetniji – ističe tvorac koncepta ove kuće i dodaje da je od konoplje moguće zidati čitave blokove, tako da se može koristiti i u izradi zgrada.

Svetski trend

Ovakve kuće se sve više grade širom sveta, ali koncept gradnje Milosavljević je među prvima izneo 2017. godine, kada je i startovala gradnja.

– Mi smo bili među prvima u svetu kada smo krenuli sa gradnjom 2017. godine. U Engleskoj je skoro napravljeno jedno celo naselje, dok se u Americi sve više gradi ovim materijalom, posebno sada kada je cena drveta drastično poskupela. Ono što mi planiramo jeste da ponudimo ljudima blokove, odnosno materijal, a samim tim i mogućnost da sagrade kuću. Već imamo nekoliko upita za čitava naselja u regionu, a uskoro ćemo početi i da izvozimo kuće od konoplje – navodi on.

Pilot projekat napravljen je tako da se kuća prostire na dva sprata, a u sklopu te jedinice nalazi se staklenik koji je ukopan u zemlju.

Cenu diktira dostupnost materijala

–  Na taj način, uz kuću, dobijamo i jednu površinu pod zasadom neke poljoprivredne kulture na dohvat ruke. A, kako kuća poseduje sistem za skupljanje kišnice, kao i solarne panele, ne mora da se brine o energiji – navodi Milosavljević.

Naposletku, ističe da gradnja od konoplje nema skrivenih mana, ali da su, za sada, cene nešto više od uobičajne procedure.

Pročitajte još
– Cena ovakve kuće je trenutno nešto skuplja od regularne gradnje, jer je mala količina dostupnog materijala trenutno na tržištu. Uskoro ćemo imati velike količine ovog materijala kod nas i moći ćemo svi da sagradimo jedan ovakav ekološki dom – zaključuje Predrag Milosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike