Dr Udovičić: Daleko smo od kraja epidemije, na jesen stiže novi talas koronavirusa

31.05.2021

11:28 >> 12:54

0

Autor: M.V.

Virus i dalje divlja na južnoj hemisferi, naveo je dr Ivo Udovičić i dodao da je pitanje trenutka kada će nova mutacija stići u Srbiju

Dr Udovičić: Daleko smo od kraja epidemije, na jesen stiže novi talas koronavirusa
Copyright Ivo Udovičić, Youtube printscreen

Epidemije u proseku traju i do četiri godine i zbog toga smo daleko od pobede nad virusom iako je trenutna situacija zaista dobra, rekao je danas komandant VMC Karaburma, dr Ivo Udovičić. Kako je istakao, čeka nas mirno leto, a zatim sledi novi talas virusa od jeseni.

Virus i dalje divlja na južnoj hemisferi, naveo je dr Udovičić i dodao da je pitanje trenutka kada će nova mutacija stići u Srbiju.

“Ne treba se previše radovati”

Prema njegovim rečima, postoji realan strah od toga da li će vakcine delovati i na nove sojeve.

Pixabay

– Situacija je zaista dobra, ali to nas ne treba previše radovati, postoji optimizam ali mora biti umeren. Ja očekujem mirno leto sa nekim manjim talasima, ali na jesen nas čeka novi talas.  Ono čega se plašimo jesu nove varijante i promene na S proteinu, jer bi onda virus mogao da izbegne antitela – istakao je dr Udovičić za Tanjug.

On navodi da je za trenutnu epidemiološku situaciju zaslužna odgovornost i solidarnost građana koji su se odazvali vakcinaciji i apeluje na sve, a posebno na mlade da se vakcinišu u što većem broju.

– Daleko smo od pobede nad virusom, daleko smo od kraja epidemije i mi moramo da nastavimo odgovorno da se ponašamo, da proces vakcinacije usmerimo ka mlađoj populaciji jer oni su trenutno najveći rezervoari i prenosioci virusa i što više smanjimo prenos mi smanjujemo i njegov potencijal za izmene i mutacije –  apelovao je dr Udovičić.

Testiranje na antitela

Na pitanje da li građani treba da proveravaju količinu antitela posle vakcinacije, on kaže da ne vidi svrhu toga jer, prema njegovim rečima, postoje dve vrste antitela, a bitna su ona koja u laboratorijama ne mogu da se provere.

Pixabay

– Život antitela je, u zavisnosti od organizma do organizma ograničen, a osim te vrste “merljivih antitela”, značajnijij su oni drugi i to su naše ćelije koje pamte susret sa virusom i stvaraju odbranu pri ponovnom kontaktu. Naše laboratorije to ne mogu da broje i da kontrolišu tako da nema potrebe za merenjem ili zabrinutosti zbog niskog ili izostanka antitela –  objašnjava dr Udovičić.

On podseća da VMC Karaburma ostaje u kovid sistemu zajedno sa tipskim bolnicama izgrađenim za kovid, te da iskustvo koje su lekari iz te bolnice stekli u prethodnih 14 meseci žele da nastave da koriste u pomaganju novoobolelima.

Pročitajte još
Kako kaže, na Karaburmi se trenutno leči 65 pacijenata od kojih je 12 na intenzivnoj nezi i to u jako teškom stanju.

– Moram da naglasim da niko od pacijenata koji ovde leže nije vakcinisan niti prvom niti drugom dozom vakcine – upozorio je komandant VMC Karaburma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike