Potresne izjave dece koje kidaju dušu i teraju na suze, ni posle 50 godina ništa se promenilo nije

31.05.2021

16:00 >> 19:26

0

Na jednom mestu sabrane potresne izjave dečaka i devojčica, napuštenih od onih koji su ih doneli na ovaj svet

Potresne izjave dece koje kidaju dušu i teraju na suze, ni posle 50 godina ništa se promenilo nije
Copyright Pixabay

Oni su bili deca koju je bolela duša. Deca slomljenog srca. Deca kojima je oduzeto ono najvažnije – da budu voljena od mame i tate.

Nastala pre više od pola veka, knjiga “Pozdravi nekog”, autora  Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, socijalnih radnika iz Doma za decu „Vasa Stajić“, na jednom mestu sabrala je potresne izjave dečaka i devojčica, napuštenih od onih koji su ih doneli na ovaj svet. I dan-danas budi iste emocije, jer ne postoje reči koje bi opisale ovu tugu i bol.

“Kad sam bio mali, moj život je bedan bio. Kad sam porastao i bednoća je porasla”, izjava je dečaka od 16 godina, jednog od štićenika ovog doma.

“Otac me je toliko tukao, da se i maćeha rasplakala”, “Parkovi su najbolji na svetu zato što nemaju ćoškove kao sobe”, reči su osmogodišnje devojčice koje kidaju dušu.

Te teške, preteške i danas, pola veka kasnije, ostavljaju knedlu u grlu.

“Strašno, tužno, bolno, jezivo, ne postoje reči kojima bi se opisala tuga ovih dečijih reci, misli…”, samo je jedan od komentara na objavu na Tviteru.

Ništa se promenilo nije, domovi su i dalje puni napuštene dece. Dece koja saznaju šta je batina i koliko je život nepravedan pre nego što progovore, prohodaju…

Pixabay

A iz svake ove reči kao da urliče vapaj da bi opet sve oprostili roditeljima samo da ih prime nazad, zagrle, prihvate.

“Moje dobre strane su u tome što bih želeo da se vratim kod majke ili kod oca, što brinem za njima, a oni me ne primaju. Loše strane su mi sve ostalo”, poručuje 11-godišnji dečak.

Osim što su ove reči, teške kao đule vezano oko noge koje vas vuče na dno, bile inspiracija autorima-psiholozima da ih saberu na jedno mesto, u knjigu “Pozdravi nekog”, u antologiju su ušle i kroz pozorišne predstave, film kao što je “Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića i televizijsku seriju “Sivi dom”.

Pixabay

Neki od njih su se predali i krenuli stranputicom smatrajući da im bolja sudbina nije ni namenjena. Neki su odlučili da uprkos svemu odrastu u uspešne i poštovane ljude. Nije im bilo lako, ali utoliko je njihov uspeh veći.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike