Srpska naučnica u trci Evropske nagrade za pronalazače: Gordana Vunjak u finalu, glasanje je u toku

02.06.2021

08:34

0

Autor: 24sedam

Pobednike u pet kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, a javnost odlučuje ko će dobiti Nagradu publike

Srpska naučnica u trci Evropske nagrade za pronalazače: Gordana Vunjak u finalu, glasanje je u toku
Copyright TANJUG/ EVROPSKI ZAVOD ZA PATENTE/ HEINZ TROLL

Svi građani Srbije, kao i dijaspora, mogu da glasaju za srpsku naučnicu Gordanu Vunjak Novaković, koja je u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače nominovana u kategoriji “Životno delo za inovativni doprinos u biomedicini”, saopštio je Evropski zavod za patente (EZP). Pobednike u pet kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, a javnost odlučuje ko će dobiti Nagradu publike.

Glasanje je jednostavno i otvoreno za sve građane i dijasporu do 17. juna na sajtu Popular-prize.epo.org.

TANJUG/ EVROPSKI ZAVOD ZA PATENTE/ HEINZ TROLL

Profesorka Vunjak Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.
Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usled Kovid-19.

Gordana Vunjak Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života.

Pročitajte još
Evropski zavod za patente će u četvrtak, 17. juna ove godine biti domaćin prve onlajn ceremonije dodele Evropske nagrade za pronalazače, koju će gledaoci moći da gledaju uživo na nventoraward.org.

Podsećamo, Evropska nagrada za pronalazače jedna je od najprestižnijih evropskih nagrada za inovacije kojom se odaje priznanje pojedincima i timovima čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvećih izazova našeg doba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike