Tesla je pre 129 godina prvi i poslednji put posetio Beograd: Kada je ugledao jednog čoveka bio je presrećan

02.06.2021

15:30 >> 18:27

0

Naš najveći naučnik je te 1892. godine, u Beogradu proveo samo 31 sat. Tada je i prvi put odlikovan za svoj naučni rad.

Tesla je pre 129 godina prvi i poslednji put posetio Beograd: Kada je ugledao jednog čoveka bio je presrećan
Copyright Nikola Tesla; Profimedia

Na današnji dan pre 129 godina čuveni naučnik Nikola Tesla je prvi i jedini put boravio u Beogradu. On je te 1892. godine, u Beogradu proveo samo 31 sat. Tada je i prvi put odlikovan za svoj naučni rad.

Tesla je došao na poziv Đorđa Stanojevića, koji je bio na čelu delegacije Beogradske opštine koja je otišla u Peštu i pozvala Teslu u Beograd. U to vreme bio je redovni profesor fizike i mehanike na Vojnoj akademiji.

-Tesla je insistirao da se ne priređuje bilo kakav doček, ili bilo šta pompezno. Veliki broj ljudi se okupio, i mladih, i studenata velikih škola, profesora i građana koji su bili zainteresovani da vide velikog naučnika i Tesla je zaista dočekan sa velikim uzbuđenjem na železničkoj stanici Beograd – rekao je, gostujući na RTS, poznavalac lika i dela Nikole Tesle – Vladimir Jelenković.

Jelenković je dodao i da je tadašnja štampa pomno pratila Teslin boravak u Beogradu.

Tada mladi naučnik Nikola Tesla stigao je predveče 1. juna na beogradsku Železničku stanicu, i zapravo samo 2. jun proveo u Beogradu.

Sačekali su ga neki od uglednijih Beograđana, ali i „običan svet” koji je došao da pozdravi naučnika svetskog glasa.

Po dolasku je odseo u hotelu „Imperijal” da bi se odmorio za naredni dan. U knjizi gostiju hotela bio je upisan skromno kao „Nikola Tesla, elektrotehničar iz Pešte”.

Drugog juna za Teslu je bio priređen prijem kod kralja Aleksandra Obrenovića, s kojim je, kako se navodi u svedočanstvima, mimo protokola ostao da razgovara više od sat vremena.

Profimedia

-Mladi kralj je proveo vreme u vrlo ugodnom razgovoru sa Teslom u salonu Starog dvora dobrih sat vremena, kada Tesla i saznaje da će dobiti orden -priča Jelenković.

Orden Svetog Save drugog reda je inače prvo Teslino odlikovanje za njegov naučni rad.

Posle prijema kod kralja, posetio je Narodnu biblioteku i Narodni muzej. Tesla je održao i predavanje o svojim pronalascima u Kapetan Mišinom zdanju studentima Velike škole, kome su prisustvovali rektor i ugledni profesori.

Govorio je i o svojim patentima korišćenim prilikom izgradnje hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, a koji će se, osam godina kasnije naći i u prvim hidroelektranama kod nas na reci Đetinji, i koji i danas rade.

Pročitajte još:

-Tom prilikom je izazvao veliko interesovanje za sve ono što radi, a potom odlazi putem Kalemegdana gde mu se priređuje koncert – kaže Jelenković uz opasku da je kasnije Tesla šetao Beogradskom tvrđavom koja ga je impresionirala.

Zatim je, tada tridesetšestogodišnjem naučniku, priređen banket u „Vajfertovoj pivari” na Topčiderskom brdu.

Teslu je posebno ganulo prisustvo Jovana Jovanovića Zmaja, koga je izuzetno poštovao.

Zmaj je napisao pesmu Pozdrav Nikoli Tesli pre dolaska mu u Beograd, i lično je izrecitovao na tom banketu.

Priča se da je Tesla bio tako dirnut ovim gestom da je ustao i poljubio ruku Zmaju.

Wikipedia

-Ne znam šta je – da li je suština, ili to čini samo misao, čim smo čuli dolaziš nam, odmah si nas elektrisao… – početak je Zmajeve pesme. Zmaj je tada prvi put recitovao sopstvene stihove.

-Tesla je zaista obožavao Zmaja i njegove pesme, on je i obećao i ispunio obećanje – kasnije je preveo na engleski te stihove, koje je prilagodio engleskom jeziku njegov veliki prijatelj Robert Andervud Džonson, književnik, pesnik i veliki izdavač” -dodao je Jelenković.

Jelenković kaže da je značajno što je Tesla uzvratio na sve zdravice i rekao da, ako se ispune svi njegovi snovi, najveće zadovoljstvo će mu biti to – što će to biti delo jednog Srbina.

Autorstvo nad više od 700 patenata

Datum Teslinog rođenja 10. jul, obeležava u Srbiji kao Dan nauke. Grad Filadelfija u američkoj državi Pensilvanija, proglasio je njegov rođendan za zvanični praznik.

Muzej Nikole Tesle nalazi se Krunskoj ulici, i poseduje više od 160.000 originalnih dokumenata, 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata. Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. godine upisana u registar Uneska „Pamćenje sveta”.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike