Eksplozija u Čačku "probudila" sećanje na strašnu tragediju u Lučanima za koju niko još nije odgovarao!

05.06.2021

18:30 >> 12:24

0

Ovaj incident podsetio je sve na nesreću u Lučanima pre četiri godine

Eksplozija u Čačku "probudila" sećanje na strašnu tragediju u Lučanima za koju niko još nije odgovarao!
Copyright Tanjug/RINA/Ivan Nikolić, Youtube printscreen

Uzroci eksplozije koja se dogodila u čačanskoj fabrici namenske industrije “Sloboda”, jutros nešto pre dva časa, još nisu poznati.

Serija detonacija probudila je ceo grad, a samo pukim spletom okolnosti u incidentu nije bilo povređenih ni stradalih. Pričinjena je, ipak, ogromna materijalna šteta, a stanari koji žive u okolini fabrike evakuisani su dok opasnost ne prođe.

Ovaj incident podsetio je sve na nesreću u Lučanima pre četiri godine.

pročitajte još

Tog 14. jula 2017. snažna eksplozija odjeknula je u fabrici „Milan Blagojević – namenska“. U njoj su stradala dva radnika, Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Milojko je podlegao povredama posle dva dana, a Milomir je preminuo nakon 20 dana.

Suđenje je počelo 3. oktobra 2019. godine. Za tragediju su optuženi generalni direktor Radoš Milovanović, rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih negirali su krivicu. Suđenje i dalje traje, a novo ročište, odnosno nastavak saslušanja svedoka, zakazano je za 1. jul ove godine.

Avgusta iste godine u požaru su povređena još dva radnika. Rukovodstvo i sindikat fabrike saopštili su tada da su tehnološki požari predviđeni u ovakvim postrojenjima.

Takozvani “tehnološki požar” dogodio se i 17. oktobra 2019. kada su takođe dva radnika lakše povređena.

Tokom 2018. u “Milanu Blagojeviću” zabeležena su tri incidenta u kojima su povređena četiri radnika.

pročitajte još

Jedna od najvećih nesreća u Lučanima dogodila se 1997, kada je poginulo čak osam radnika, a 15 godina posle  tragedije, dvojica rukovodilaca fabrike osuđena su na 12 i 14 meseci zatvora. Direktor Radoš Milovanović oslobođen je odgovornosti.

Ta nesreća je jedina za sada, koliko je poznato javnosti, da je dobila sudski epilog i da je neko odgovarao. U većini slučaja se sve završi vansudskim poravnanjem.

Kako bi se predupredile nesreće na radu, u Namenskoj su uvedeni video nadzor, sistem za dojavu i gašenje požara i uniforme, ali su se incidenti dešavali i posle toga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike