"Fajzer" predao zahtev za imunizaciju dece od 12 do 15 godina! Zelić: Odobrenje za nekoliko dana

09.06.2021

08:29 >> 08:39

0

Autor: Tanjug/Mondo

Uskoro se očekuje proširivanje upotrebe ove vakcine za decu, poručio je Zelić

"Fajzer" predao zahtev za imunizaciju dece od 12 do 15 godina! Zelić: Odobrenje za nekoliko dana
Copyright Pavle Zelić, Printscreen / RTS

Kompanija “Fajzer” predala je zahtev za odobrenje vakcine na populaciji dece od 12 do 15 godina u Srbiji, istakao je Pavle Zelić iz ALIMS-a.

U Srbiji trenutno imaju mogućnost da se vakcinišu svi stariji od 16 godina, a kompanija “Fajzer” predala je zahtev za odobrenje imunizacije dece od 12 do 15 godina u našoj zemlji.

Pixabay

– U ponedeljak je predat zahtev kompanije “Fajzer” u predstavništvo u Srbiji, za dopunu dozvole koja već postoji za ovu vakcinu. Sada samo tražimo dodatne dokaze, odnosno izveštaje iz kliničkih ispitivanja koji potvđuju pre svega bezbednost, ali i efikasnost ove vakcine za populaciju o kojoj govorimo – naveo je Zelić za K1, i dodao da se za nekoliko dana može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva za proširivanje upotrebe ove vakcine.

Rigorozne provere

On je rekao da srpski stručnjaci u Agenciji, ali i sa više univerziteta, rigorozno proveravaju svaki dostavljeni dokaz za upotrebu ove vakcine na toj populaciji.

– Imamo eksperte Agencije koji su visokokvalifikovani da kažu da li su dokumentacija i dokazi, izveštaji koje gledamo, onakvi kakvi treba da budu. Pored toga, postoje i spoljni eksperti, komisija koja se bavi nekim konačnim sudom – to su eminentni profesori sa univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, koje je Agencija angažovala da svojim znanjima pruže konačnu podršku i imaju konačnu savetodavnu ulogu – rekao je Zelić, i dodao da, kada se te dve procene saberu, možemo da kažemo da vakcina zadovoljava naše visoke standarde.

Pixabay

On je podsetio da je “Fajzerova” vakcina u decembru u Srbiji odobrena za mlade od 16 godina.

Prema njegovim rečima, mladi će biti vakcinisani uz saglasnost roditelja, odnosno staratelja.

– Kad se odobri vakcina, ona ide u primenu, ali pre svega moraju da se uključe Institut “Batut” i drugi koji se bave njenom primenom, jer postoje i drugi preduslovi – recimo, pristanak roditelja. Kada su u pitanju ovakve stvari, želimo da imamo kompletan stav struke – objasnio je on.

Pavle Zelić je istakao da je “Sinofarmova” vakcina trenutno u ispitivanjima za uzrast od tri do 17 godina i da se očekuje da se proširi indikaciono područje i te vakcine.

Neželjene reakcije

Zelić je rekao da je do sada od početka vakcinacije zabeleženo 989 neželjenih reakcija, ali da je uglavnom reč o blagim reakcijama, kao što su bol na mestu uboda, otok i povišena temperatura.

Pročitajte još:
Dodao je da je u devet slučajava potvrđena veza vakcina i težih reakcija, koje su uglavnom bile alergijske, bez ikakvih posledica.

Naveo je da se sa 0,0002 odsto neželjenih reakcija na vakcinu Srbija potpuno uklapa u svetske standarde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike