Terapija uz pomoć muzike: Ustanova za decu "Sremčica" obeležila dan rođenja Roberta Šumana

09.06.2021

09:50

0

Autor: M.V.

Muzika ima stimulativno dejstvo i doprinosi osnaživanju dece, istakla je direktorka ovog doma Marina Vidojević

Terapija uz pomoć muzike: Ustanova za decu "Sremčica" obeležila dan rođenja Roberta Šumana
Copyright Promo/Ustanove za decu i mlade "Sremčica"

Korisnici Ustanove za decu i mlade “Sremčica” učestvovali su juče u muzičkoj radionici, povodom obeležavanja dana rođenja čuvenog kompozitora Roberta Šumana koji je klavirsku kompoziciju “Dečje scene” posvetio deci.

Radionicu je realizovala Vanja Aničić, defektolog vaspitač ustanove, a ovom prilikom korisnici su uživali u zvucima klavira, nakon čega su komentarisali šta za njih znači muzika.

Svakodnevnim radom sa korisnicima na kreativan i njima zanimljiv način pokušavamo da što više utičemo na poboljšanje njihovog psiho-fizičkog stanja, istakla je v.d. direktorka ovog doma Marina Vidojević.

Pixabay

– Muzika ima stimulativno dejstvo, a ovakav vid uključenosti korisnika, u interaktivnim radionicama, doprinosi njihovom osnaživanju, ohrabrivanju i podstiče ih da se osmele da iznose stav i mišljenje bez stida i straha – poručila je ona.

Kako je navela, “terapija uz pomoć muzike predstavlja vid radno-okupacione terapije, koja se koristi u cilju telesnog zdravlja, duševnog i duhovnog razvoja”.

Terapija uz pomoć muzike

Ona ističe da je u pitanju je skup različitih metoda, neverbalnih i verbalnih, koje u sebe uključuju drevna i savremenena znanja i veštine u upotrebi glasa, tela i instrumenata, ali i elektronske i komjuterske tehnologije.

Kako kaže, u svetu se ovakav oblik terapije primenjuje u lečenju svih kategorija psihijatrijskih i defektoloških poremećaja, kod dece i odraslih, individualno i u grupi, u bolničkim i vanbolničkim uslovima.

Ona ističe da se na ovaj način procenjuje emocionalno i fizičko stanje deteta, njegovo socijalno funkcionisanje i komunikacijske sposobnosti.

Pročitajte još
– Ova vrsta terapije ima za cilj da pomogne detetu da usvoji različite veštine putem muzičkih aktivnosti i da ublaži tegobe putem blagostvornost zvuka. Takođe, na ovaj način pruža se mogućnost detetu da se izrazi i putem neverbalne komunikacije – zaključuje ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike