Vreme za prigovore na maturske testove produženo! Otkrivamo kako da se žalite ako ste nezadovoljni

27.06.2021

10:20 >> 13:21

0

Autor: R.M.

Ministar prosvete Branko Ružić produžio vreme za prigovore na 18 časova, žalbe se podnose u školi

Vreme za prigovore na maturske testove produženo! Otkrivamo kako da se žalite ako ste nezadovoljni
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Zbog tehničkih problema na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs, ministar prosvete Branko Ružić izdao je hitno naređenje svim direktorima škola da se vreme za eventualne prigovore produži danas do 18 časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

– Roditelji će na taj način imati vremena da, ukoliko su nezadovoljni, prigovore na rezultate završnih ispita, ostave u školama. Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i eUpravu i nadležnom firmom EON za održavanje servera, gde je i nastao danas problem, kako bi se isti što pre otklonio. Uz izražavanje žaljenja zbog neprijatnosti koja je nastala u vreme koje je važno za, pre svega, decu, pa i roditelje, da se saznaju rezultati, ministar je naložio direktorima škola da omoguće uvid u test i rezultate u samim školama dok se problem sa portalom ne reši – piše u saopštenju.

Umesto da se informišu preko portala mojasrednjaskola.gov.rs o rezultatima maturskih testova, roditelji i učenici su danas primorani da se dovijaju na različite načine kako bi mogli da vide koliko su mali maturanti osvojili bodova.

Sajt je nakon nekih sat i po vremena na trenutak proradio a onda je opet pao. Jedino što ste mogli da vidite na sajtu je izvinjenje i obaveštenje da je došlo do preopterećenja infrastrukture.

Obaveštenje na sajtu, Foto: Printscreen mojasrednjaskola.gov.rs

Kako smo uspeli da saznamo od nekoliko roditelja, pojedine razredne starešine po školama su slala roditeljima zbirne rezultate testova za njihovu decu.

Međutim, problem je nastao i zbog toga što roditelji nisu znali na koji način mogu da se žale ukoliko deca smatraju da su oštećena pri bodovanju.

Profesor informatike i član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović rekao je za “24sedam” da deca i roditelji mogu da provere rezultate direktno u školama, s obzirom da ne mogu elektronski, gde mogu da podnesu i eventualne prigovore.

Pročitajte još:
– Roditelji mogu da vide rezultate po bodovima u školi i oni su okačeni na oglasne table. Roditelji koji žele da vide na uvid čitav test, dolaze kod direktora jer samo on ima pristup testovima, daje im na uvid i na osnovu toga se vrši eventualni prigovor roditelja. Školska uprava imenuju komisiju i njima se šalje prigovor elektronskim putem, a onda oni odgovaraju. Kada roditelji naprave prigovor, direktor taj skenirani dokument šalju komisiji. Ako je roditelj nezadovoljan odgovorom te komisije, u kalendaru piše da se može 28. i 29. juna obratiti okružnoj komisiji, sa kojima škole nemaju veze – objasnio je Marjanović.

On smatra da je razlog “pucanja” sajta za proveru testova to što se odjednom veliki broj ljudi našao na njemu, i dodao da je i prethodnih godina bilo problema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike