Objavljen izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima: Srbija u drugoj grupi zemalja

02.07.2021

08:44

0

Izveštajem je obuhvaćeno 188 država i teritorija, a neke od njih suočiće se sa potencijalnim sankcijama zbog nedovoljnih napora u ovoj oblasti

Objavljen izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima: Srbija u drugoj grupi zemalja
Copyright Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken predstavio je godišnji izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu.

Izveštajem je obuhvaćeno 188 država i teritorija, a neke od njih suočiće se sa potencijalnim sankcijama zbog nedovoljnih napora u ovoj oblasti.

Administracija u Vašingtonu je u izveštaju posebno označila 17 zemalja, koje ne rade dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima i upozorila ih na potencijalne američke sankcije svrstavajući ih u treću kategoriju.

Takođe je skrenuta pažnja i nekim američkim saveznicima poput Izraela, Novog Zelanda, Norveške, Portugalije i Turske, zbog odredjenih odstupanja u dosadašnjim naporima, a u izveštaju se ocenjuje da je pandemija korona virusa dodatno pogoršala situaciju oko „ljudskog ropstva“ u periodu 2020-2021. godine, prenosi AP.

Profimedia

Izveštaj je 17, uglavnom, kako se navodi, autoritarnih država, klasifikovao u „rang 3“ zbog toga što nisu ispunile minimalne standarde da zaustave, ono što je državni sekretar Entoni Blinken nazvao „nehumanim krugom diskriminacije i nepravde“.

Zemlje koje ranije nisu bile u ovoj kategoriji su Malezija i Gvineja Bisao, i one su se pridružile Avganistanu, Alžiru, Burmi, Kini, Komorima, Kubi, Eritreji, Iranu, Nikaragvi, Severnoj Koreji, Rusiji, Južnom Sudanu, Siriji, Turkmenistanu i Venecueli, a većina tih zemalja je trenutno na udaru američkih sankcija iz drugih razloga.

U novom izveštaju Stejt Departmenta, šest američkih partnera i saveznika Kipar, Izrael, Novi Zeland, Norveška, Portugalija i Švajcarska prebačeni su iz prve u drugu kategoriju, što ih svrstava medju zemlje koje ne ispunjavaju medjunarodne standarde za borbu protiv trgovine ljudima, ali ipak ulažu značajne napore da bi to postigle.

Što se tiče našeg regiona, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina nalaze se u drugoj grupi i za njih se u pojedinačnom osvrtu konstatuje da vlade ne zadovoljavaju u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali da ulažu značajne napore da to učine.

Kada je reč o Srbiji, u izveštaju se navodi da je vlada pojačala napore u odnosu na prethodnu godinu, imajući u vidu uticaj pandemije kovida-19 na njene kapacitete za borbu protiv trafikinga, i da zbog toga ostaje zemlja drugog od tri nivoa kategorizacije, prenosi Glas Amerike.

Napori Srbije, kako se navodi, obuhvatali su izricanje većeg broja presuda krijumčarima i identifikaciju većeg broja žrtava. Vlada je takodje uložila više resursa u Centar za zaštiitu žrtava trgovine ljudima (CPTV), a sudije su odobrile “status posebno osetljivih svedoka” za veći broj žrtava, navodi Stejt department.

Takođe ističe da je vlada organizovala kampanje za podizanje svesti u pogledu trafikinga i da je, između ostalog, finansirala takmičenje za medijske projekte o tom pitanju.

Pročitajte još

U izveštaju se međutim ocenjuje da nije ispunjen minimum standarda u nekoliko ključnih oblasti. Izdvaja se nedostatak proaktivnih napora vlade kada je reč o identifikaciji žrtava, zatim nedostatak sredstava i osoblja u CPTV-u za adekvatnu pomoć žrtvama, te zatvaranje centra za hitni prijem žrtava zbog problema povezanih sa pandemijom i nemogućnosti da dobije dozvolu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike