Slučaj duplog kovida: Baka istovremeno bila zaražena sa dva soja koronavirusa, nije joj bilo spasa!

11.07.2021

09:48 >> 10:00

0

Autor: M.Vujović

Nesrećna starica, koja razbolela od varijanti alfa i beta, preminula u roku od pet dana

Slučaj duplog kovida: Baka istovremeno bila zaražena sa dva soja koronavirusa, nije joj bilo spasa!
Copyright Profimedia

Dvostruku infekcija koronavirusa potvrđena je kod 90-godišnje žene koja se razbolela od varijanti alfa i beta, prvi put identifikovanih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Naime, nevakcinisana žena (90) živela je sama u kući u Belgiji, a o njoj su povremeno brinule medicinske sestre. Nakon što je nekoliko puta pala u kući, smeštena je u bolnicu u Alstu početkom marta, a testovi su pokazali da je starica bila inficirana alfa i bate sojem virusa, prenosi Bi-bi-si.

Ilustracija, Profimedia

Kako se navodi u saopštenju Evropskog kongresa za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti, ženi je u početku saturacija bila dobra, ali joj se potom zdravstveno stanje naglo pogoršalo i umrla je za pet dana.

Kako se dodaje, nesrećna starica nije bila vakcinisana, a o  njenom slučaju razgovaraće se na ovogodišnjem Evropskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti.

– U to vreme su oba soja cirkulisala u Belgiji, pa se veruje da su je zarazile dve osobe – rekla je Ana Vankerbergen, molekularni biolog iz bolnice u Alstu.

Nije usamljen slučaj

Ovaj slučaj zaražavanja duplim kovidom nije jedini u svetu.

Pixabay

Kako je 24sedam pisao krajem marta, prvi slučaj zaražavanja sa dva soja koronavirusa dogodio se u januaru 2021. u Brazilu, kada su naučnici izvestili da su dve osobe istovremeno zaražene sa dve vrste koronavirusa, od kojih je jedna bila zabrinjavajuća varijanta gama.

Takođe, u martu je u Republici Srpskoj identifikovan pacijent sa britanskom i južnoafričkom mutacijom infekcije. Ovu vest tada je podelio Zavod za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je naveo da “od pozitivna 62 uzorka na nove sojeve virusa, jedan od njih u isto vreme je bio pozitivan na obe forme virusa”.

Sličan slučaj dogodio se i krajem marta u Austriji, kada je otkrivena pacijentkinja za koju se verovalo da je pozitivna na dva soja – brazilski i južnoafrički.

U međuvremenu, u Portugalu je nedavno lečen tinejdžer koji je, kako se čini, zaražen drugom varijantom kovida dok se još oporavljao od infekcije prvom.

Prof. dr Zoran Radovanović, Printscreen/Youtube, TV Most Novi Sad

Pitanje je trenutka

Kako je za naš portal ranije objasnio epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, “pitanje je trenutka kada ćemo u našoj zemlji beležiti rekombinantne slučajeve, odnosno one sa dvostrukom infekcijom virusa”.

– Kada se u istom organizmu nađu dve vrste virusa, pomeša se nasledna materija i na taj način se stvara novi soj. Ovakvih mutacija ima mnogo, pristutno je puno sojeva, a na manje od dve nedelje javlja se bar jedna mutacija koronavirusa. Međutim, ne opstanu sve, ali one koje su postale otporne, razmnožavaju se i šire – naveo je tada naš sagovornik i istakao da će dostupne vakcine štititi i kod duplih infekcija:

Pročitajte još
– Moguće u nekoj manjoj meri, ali to nikako nije razlog da odustanemo od imunizacije. Naprotiv, jedino ćemo na taj način stati na put epidemiji – zaključio je prof. dr Radovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike