Nova najava RHMZ: Pljuskovi i grmljavina! Da li Srbiji prete poplave?

18.07.2021

11:59 >> 13:44

0

Autor: M.Vujović

Poznato i kada se očekuje stabilizacija vremena

Nova najava RHMZ: Pljuskovi i grmljavina! Da li Srbiji prete poplave?
24sedam/ Goran Sivački

Nakon obilnih padavina koje su juče zadesile veći deo Srbije, Republički hidrometeorološki zavod izdao je novo upozorenje na vremenske nepogode, koje se u pojedinim delovima naše zemlje očeuju u naredna dva sata.

Tanjug/Sava Radovanović

– Naredna dva sata promenljivo oblačno, na jugozapadu mestimično sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom – piše na sajtu RHMZ.

Nepogode se očekuju i u predstojećim danima.

– Danas i sutra se zadržava nestabilno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno se očekuju vremenske nepogode sa jakim pljuskovima, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom – stoji na sajtu RHMZ.

Uticaj ciklona

To je za 24sedam potvrdio i meteorolog “Weather to umbrella” Đorđe Đurić, koji je objasnio da su vremenske nepogode rezultat visinskog ciklona, koji će iznad naše zemlje biti do utorka.

Meteorolog Đorđe Đurić, Printscreen/EduTv

– Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona, čiji se centar nalazi iznad južnih predela Jadranskog mora, ali zahvata centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbiju. Kako su prethodnih dana do našeg pdoručja stizale i velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže te čestice iz Sahare, a što će biti vidljivo na prozorima i na vozilima. Ova pojava potpuno je prirodna i ubičajena za naše područje, naročito tokom proleća, dok je leti veoma retka – naveo je on.

Kako je dodao, prethodnih dana u mnogim predelima Srbije prethodnih dana palo je od 20 do 60 milimetara kiše po kvadratnom metru.

– Već danima u Srbiji ima i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Na pojedinim lokacijama Srbije u vreme grmljavinskih nepogoda u veoma kratkom vremenskom intervalu pale su ogromne količine padavina, pa je tako u delovima centralnog Pomoravlja palo i više od 100 milimetara kiše po kvadratnom metru – ističe Đurić.

Da li nam preti scenario iz 2014. godine?

Ciklon će do utorka doneti Srbiji i regionu novi talas obilnih padavina, navodi naš sagovornik i dodaje da bi u mnogim predelima palo dodatnih 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do opasnosti od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera.

Tanjug/Marius Becker/dpa via AP)

Srećom, poručuje on, reke i drugi tokovi, zbog prethodnog veoma sušnog perioda, imaju veoma nizak vodostaj, pa nema opasnosti od izlivanja reka.

– Međutim, pri ovakvim obilnim padavinama uvek postoji opasnost na manjim tokovima od bujičnih poplava, kao i opasnost od toga da u urbanim sredinama odvodni sistemi ne mogu da prihvate veliku koiličinu vode u kratkom vremenskom intervalu. Kako se očekuje se i veoma velika opasnost od grmljavinskih nepogoda sa gradom, moguće su nove štete u poljoprivredi. – upozorio je meteorolog.

Inače, objašnjava Đurić, ciklon koji trenutno deluje na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno se nalazio iznad Nemačke, pa su iz tog razloga zapad i jugozapad Nemačke, Luksemburg, istok Holandije i Belgije danima bili na udaru katastrofalnih padavina i oluja.

–  Slična situacija dogodila se i sa ciklonom iznad Balkana i Srbije u maju 2014. godine – uporedio je on.

Sa druge strane, Luka Čaušić, v. d. pomoćnika ministra za unutrašnje poslove i načelnika Sektora za vanredne situacije rekao je za RTS da su lokalne samouprave upozorene da preuzmu preventivne mere kako bi se rizici od bujičnih poplava sveli na minimum.

On je napomenuo da se scenario iz 2014. godine može ponoviti jer, kako ističe, ni najmoćnije zemlje nisu bezbedne kada priroda pokaže svoju ćud, kao sada u Nemačkoj.

Navodi da smo daleko bezbedniji, jer su od 2014. milioni uloženi u ojačavanje i korita i bedema.

Stabilizacija vremena

Dobra vest je da nas od srede očekuje stabilizacija vremena, a da nam se leto, prema prognozama ovog meteorologa, vraća od četvrtka.

24sedam/ Katarina Mihajlović

– U sredu se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27 stepeni, u Beogradu do 25. U četvrtak i petak jutra veoma prijatna i svežija, a tokom dana sunčano i toplo, uz maksimalne temperature u većini predela oko 30 stepeni, što je prosečna  vrednost za sredinu leta. Prema trenutnom prognozama narednog vikenda sunčano i veoma toplo, uz temperature i preko 35 stepeni – rekao je Đurić.

Do tada, u Srbiji će biti promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

– Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Danas će maksimalna temperatura biti od 26 do 32 stepena, u Beogradu oko 30 – navodi on i dodaje:

– U ponedeljak i utorak promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od 16 do 22, u Beogradu do 19 do 20 stepeni. Maksimalna dnevna temeratura iznosiće od 24 do 29, u Beogradu do 27 stepeni. Najtoplije će biti u Negotinskoj Krajini, sa temperaturom do 32 stepena – zaključio je meteorolog Đurić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti