Za koje srednje škole vlada najveće interesovanje? U Beogradu za gimnazije, u unutrašnjosti drugačija situacija

02.07.2024

10:36

0

Danas je zvanično počeo upis u srednje škole

Za koje srednje škole vlada najveće interesovanje? U Beogradu za gimnazije, u unutrašnjosti drugačija situacija
Copyright Tanjug/Vladimir/Šporčić

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević izjavio je da danas počinje upis u srednje škole, kao i da najveće interesovanje vlada za obrazovnim profilima medicinske struke, pre svega u unutrašnjosti Srbije.

On je za Tanjug rekao da su u Beogradu i Novom Sadu najtraženije gimnazije.

Objasnio je i da učenici mogu da se upišu neposredno, u srednjim školama, i da predaju svoja dokumenta danas i sutra od osam do 15 časova, a elektronskim putem, preko portala "Moja srednja škola", mogu to da obave do 6. jula.

- Ispunjenost zdravstvenih zahteva je uslov za upis na određene obrazovne profile, a lekarsko uverenje je nepohodan dokument koji se prilikom upisa prilaže. Ukoliko učenik ima lekarsko uverenje u papirnoj formi koje se razlikuje od statusa na portalu "Moja srednja škola", potrebno je da upis izvrši u srednjoj školi gde je raspoređen, u terminima kada je to predviđeno - rekao je Blagojević. 

Prema njegovim rečima, u prvom krugu je raspodeljeno nešto više od 59.000 mesta od 64.000, koliko je učenika polagalo završni ispit.

- Učenici koji su neraspoređeni, njih oko 1.500, mogu da podnesu liste opredeljenja danas preko portala, odnosno u svojim osnovnim školama, da bi mogli da konkurišu na preostala mesta -rekao je Blagojević. 

Tanjug/Vladimir/Šporčić
 

Dodaje da je u prve tri želje upisano 82 odsto, a taj postotak je već godinama isti, što znači da učenici dobro planiraju, da su svesni bodova koje su ostvarili.

- Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta - rekao je Blagojević. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike