Andriana je prošla pakao zbog opake bakterije! Uradili joj hitan carski rez, bebu oživljavali - bol u vratu je bio prvi simptom

22.06.2024

21:00

0

Andrianina trudnoća je proticala potpuno uredno, uz nešto manjeg opreza i terapije vitaminima suplementima koji se inače savetuju trudnicama

Andriana je prošla pakao zbog opake bakterije! Uradili joj hitan carski rez, bebu oživljavali - bol u vratu je bio prvi simptom
Copyright Unsplash/Solen Feyissa

"Ni vodenjak mi nije pukao, a osećala sam da nešto nije kako treba. Ipak, nisam ni pomislila da beba i ja imamo listeriju i da nam predstoji borba za život. Da smo stigli u porodilište sat kasnije, pitanje je šta bi bilo".

Ovako počinje svoju priču Andriana Ranković, urednica u „Blicu“ koja nažalost prvi susret sa sinom pamti po satima strepnje, tuge, brige, ali potom i neopisive sreće kada ga je pre skoro godinu dana izvela oporavljenog od teške infekcije iz porodilišta KBC “Dragiša Mišović”.

Do tada, nikada nije ni čula za listeriju, bakteriju na koju su nedavno upozorili iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, govoreći za “Blic” o opasnoj legioneli, ali i ovoj bakterijskoj stomačnoj infekciji koja se javlja leti.

Profimedia
 

Nije čula za nju kao ni mnogi drugi, jer kod zdravih osoba prolazi prilično brzo, nalik na bilo kojoj crevnoj infekciji, ali zato kod trudnica može da napravi veoma ozbiljan problem, baš kao što je to bio njen slučaj.

Prvi simptom

Andrianina trudnoća je proticala potpuno uredno, uz nešto manjeg opreza i terapije vitaminima suplementima koji se inače savetuju trudnicama.

- Bila sam vrlo disciplinovana u svakom trenutku, pa i u pripremi namirnica. Imam već jedno dete, te sam to radila kako zbog njega, tako i zbog sebe kao trudnice. Inače, temeljno perem voće i povrće, koristim čak i onaj metod da sve potapam u sodu bikarbonu. Tada se nisam hranila ni po restoranima, niti jela nekakav suši, termički neobrađene namirnice kako obično navode lekari kao izvor zaraze - priča Andriana.

Prvi simptom prošao neopažen

Tek mesecima kasnije, posle čitave agonije, uvidela je da joj je prvi simptom promakao potpuno neopažen.

- Što i nije bilo teško, jer stvarno ne znam ko bi povezao takav simptom sa stomačnom infekcijom. Naime, nekih desetak dana pre pucanja vodenjaka meni se jako ukočio vrat, bukvalno nisam mogla da pomeram glavu u stranu. Čak sam u tom trenutku bila i na pregledu kod doktorke koja mi je vodila trudnoću i pitala sam je šta smem da koristim od lekova za bol. Kasnije se ispostavilo da je to bio jedan od simptoma - iskrena je.

Čak ni nekoliko dana posle toga, kada je radila standardne preglede pred porođaj, kao što je ultrazvuk, pregled na CTG aparatu, ginekološki pregled, analize različitih briseva, ništa nije ukazalo da je zaražena listerijom.

Brzo u porodilište

Majčinski instinkt nekad je ažurniji dijagnostičar od bilo kog aparata, pa je tako i Andriani njen slao tajne signale.

- 5. jula u četiri ujutru mi je pukao vodenjak, a veče pre sam rekla mužu da je beba čudno mirna i da je uopšte ne osećam i da mi je stomak nekako splasnuo. On je pokušao da me umiri, pravdajući da je to verovatno znak da se porođaj bliži. Meni đavo nije dao mira, osećala sam da nešto nije kako treba. Legla sam oko 22 sata, oko ponoći sam osetila kontrakcije i oko četiri je pukao vodenjak. Otišla sam da se istuširam i spremim za porodilište. Međutim, u kadi sam videla da ne izlazi ni prozirna, ni zelena plodova voda, već gusta, braon tečnost - priseća se porodilja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Scenario od koga strepi svaka trudnica kreće da se dešava. Odmah je pozvala svoju doktoru, ispričala joj sve, a njen odgovor je nimalo nije utešio - “Brzo se javi u porodilište!”.

- Otišla sam u KBC “Dragiša Mišović”, primili su me, stavili su me u porođajnu salu kao da ću prirodno da se porađam. Prikačili su na CTG aparat da se prate kontrakcije, bebino srce. Posle 10-15 minuta jakih kontrakcija prišao mi je doktor Igor Plješa i počeo da mi pomera po stomaku onaj deo aparata što prati bebine otkucaje srca i samo me je pogledao ozbiljno i rekao - “Ovo je hitan carski - priča Andriana.

Seća se da je sala odjednom bila puna babica, lekara, sestara koji su je spremali za drugu salu.

- Tolika je bila trka s vremenom da nisu imali vremena ni za kakvu anesteziju osim da mi daju totalnu na masku. Čak sam osetila skalpel na stomaku dok su mi tek stavljali masku, toliko je bilo hitno da izvade bebu - seća se.

“Nešto nije u redu sa vama i bebom”

Sledećeg trenutka, Andriana se budi u sobi na patologiji. Bebe nema u vidokrugu, zna samo da je porođena pre sat i po.

- Dolazi pedijatar u sobu i govori i mi da nešto nije u redu sa mnom i sa bebom, da je plodova voda bila braon-zelena, mutna, da je uzet bris lohija. Beba je rođena polumrtva, oživljavali su je, stavljena je odmah na kiseonik, u inkubator na intenzivnu negu. Lekari su joj uključili dva antibiotika. Četiri dana nisam videla dete, samo su mi doktori povremeno prenosili da lepo reaguje na terapiju, ali da mora da bude na kiseoniku, da prate saturaciju, jer uopšte nije disalo samostalno na rođenju, srce je jako slabo kucalo - priseća se.

Profimedia
 

Dva dana nakon porođaja, konačno otkrivaju da je bakterija listerija bila i u materici i u bebinoj krvi!

- Ako se može reći, imali smo sreće - objasnili su mi lekari da je bakterija mogla da dospe u likvor mozga, što bi ostavilo trajno oštećenje kod deteta, ovako, beba se potpuno oporavila, hvala bogu, ali i lekarima koji su se borili s nečim s čim se retko susreću. Bukvalno su tražili protokole kako da nas leče, takav slučaj se javi kod jedne na 100.000 žena - objašnjava Andriana, koja je, takođe, bila na udarnim terapijama antibiotika dve nedelje koliko i beba. Kod nje je vrednost CRP-a, indiktor da osoba ima infekciju u organizmu, išla i preko 150 (toleriše se do 5).

Ipak, nikada nisu saznali kako su se zarazili.

Braunile na sve stane

Dve nedelje je bilo potrebno da ona i beba dobiju zeleno svetlo od lekara da mogu da idu kući. Imali su još zadatak da odrade ultrazvuk mozga nakon mesec dana i to je pokazalo da je sve u redu.

- Kad se setim samo kroz šta je on tako mali morao da prođe, jeza me hvata. Imao je braunile u rukama, nogama, na glavi, nisu više imali gde da ga ubodu, vene su pucale koliko je terapija primao. Ne daj bože nikome - zaključuje Andriana.

Šta je listerija

Kako smo pisali postoje dve forme, neinvazivna i invazivna. Druga, mnogo ozbiljnija se javlja kod visoko rizičnih grupa populacije - trudnice, onkološki bolesnici, pacijenti koji imaju AIDS, pacijenti sa transplantacijom organa i druge osobe sa oslabljenim imunitetom, stare osobe i odojčad.

Simptomi su:

* povišena temperatura
* glavobolja
* ukočen vrat
* povraćanje
* gubitak ravnoteže
* kod težih slučajeva i poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića

- Prosečna inkubacija je od jedne do dve nedelje, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana. Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru), mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane. Leči se antibioticima, i veoma je važno rano dijagnostikovati oboljenje i započeti sa terapijom - savetuju u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Dodaju da je važna termička obrada hrane životinjskog porekla, pasterizacija mleka i mlečnih proizvoda, pranje povrća pre jela kao prevencija. Trudnicama se savetuje izbegavanje konzumiranja mekih sireva i mesnih delikatesnih proizvoda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike