Šiptarska gamad ni mrtve ne ostavlja na miru: Stravične slike sa zadušnica u Južnoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)

22.06.2024

10:02

0

Autor: 24sedam

Devastirano pravoslavno groblje u Južnoj Mitrovici i to već 20 godina

Šiptarska gamad ni mrtve ne ostavlja na miru: Stravične slike sa zadušnica u Južnoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/Kosovonline

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice, a Srbi već četvrt veka na devastirano pravoslavno groblje u Južnoj Mitrovici organizovano dolaze kako bi upalili sveće i odali počast svojim najmilijima.

 

Slika je nepromenjena i više od dve decenije kasnije. Nepristupačan teren groblja obrastao je u korov, humke su jedva vidljive, nadgrobni spomenici su polomljeni, a smeća je svuda u okolini.

 

 

Građani žurno odlaze ka grobovima, uređuju ih čupajući travu i čisteći smeće, pale sveće na improvizovanim mestima i nezadovoljno odmahuju glavama.

Ove prizore nadgleda policija, a sveštenici iz južne i severne Mitrovice čitaju opela nad jedva vidljivim grobovima.

Nebojša Ilić kaže da dolazi na svake zadušnice.

 

 

- Da, izmenilo se sve. Prvi dolazak ovde, srušeno sve kao posle neke kataklizme. Osećanja su onda gora kad se dolazi na zadušnice, zbog onoga zbog čega se dolazi. Ne znam da li će biti bolje, i ne verujem. Da tuga bude još veća, narod koji dolazi ovde, sve ga je manje i manje, pa samim tim, i taj psihološki deo bude loš. Nadam se u nešto bolje i da će jednoga dana neko ove porušene spomenike podignuti i pustiti mrtve na miru - kaže Ilić.

Slavica Jargić navodi su joj osećanja pomešana, ali slika koju svaki put zatekne ostavi je nemu.

 

 

Milica Kasalović kaže da je na ovom groblju po četvrti put, zajedno sa svojom porodicom.

 

 

- Ovi prizori deluju jako zastrašujuće za naš srpski narod na Kosovu i Metohiji. Kada shvatimo da ostaci naših predaka počivaju u ovakvom haosu i nemiru, jako je bolna scena i prizor. Često smo ovde sa majkom, sestrom i članovima porodice - poručuje ona.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica organizovao je prevoz za građane Severne Mitrovice koji su na ovaj praznik obišli grobove svojih bližnjih u Južnoj Mitrovici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike