Vreli dani nose rizik! Ako osetite ove simtome, možda imate sunčanicu!

19.06.2024

19:19

0

Načelnik Klinike VMA za urgentnu internu medicinu doc. dr Nemanja Đenić, kaže da se beleži porast broja pacijenata sa tegobama zbog visokih temperatura

Vreli dani nose rizik! Ako osetite ove simtome, možda imate sunčanicu!
Copyright Profimedia

Prema najavi klimatologa ovih dana očekujemo temperature koje će biti za 10 stepeni više nego što su očekivane za ovo doba godine, sa temperaturama i do 40 stepeni koje su potencijalno opasne i za zdravlje.

Načelnik Klinike VMA za urgentnu internu medicinu doc. dr Nemanja Đenić, kaže da se beleži porast broja pacijenata sa tegobama zbog visokih temperatura.

- Svakako imamo više posla, nažalost pacijenti koji već imaju srčanu slabost koji imaju problem sa krvnim sudovima i koji se leče od hipertenzije su većina pacijenata. Možda srčana slabost, odnosno simptomi koji podrazumevaju gušenje, zamaranje nemogućnost ležanja na ravnom glavnina tegoba odnosno glavnina problema koji se trenutno javljaju i takvi pacijenti treba da se jave radi korekcije terapije - kaže Đenić.

Profimedia
 

Pomoć lekara traže i mlađi pacijenti. Od početka godine 15 odsto više. Pacijenti koji imaju 50-60 godina su postali standard u angio-salama. Visoke temperature prati visok indeks UV zračenja, a tada trpi ceo organizam. Savet lekara je da se simptomi ne ignorišu.

- Vrlo je važno uputiti apel ljudima da se ne izlažu direktno sunčevim zracima. Sunčanica je nešto blaže stanje, to je nešto što možemo lako da prepoznamo. Prvi simptom je glavobolja, javlja se mučnina i možda nagon na povraćanje. To su prvi znaci da je problem potencijalno ozbiljan, odmah se skloniti sa sunca, pametno bi bilo pacijenta hidrirati to ne treba biti u ogromnim količinama i odmah, manje količine a češće, eventualno tuširanje, ali ne hladnom vodom - kaže doktor Đenić.

Kupališta mogu da pomognu

Podizanjem "Plave zastavice" počela je sezona kupanja na Adi Ciganliji. Dežuraće dve ekipe Hitne pomoći, Komunalna milicija i dežurna služba obezbeđenja.

24sedam/Marija Sivački
 

- Ono što je bitno da naši posetioci ne brinu o čistoći jezera, gradski zavod za javno zdravlje i ove godine kontroliše kvalitet vode u savskom jezeru na četiri lokacije, ali bitno je da se poštuju pravila ponašanja, da se rashalde pre nego što uđu, da ne ulaze u najtoplijem delu dana i pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih susptanci - naglašava Maja Pavlović iz JP "Ada Ciganlija".

Do kraja sedmice u mnogim predelima očekuju se tropske noći, pre svega u gradovima. Maksimalne temperature neće se spuštati ispod 25 stepeni. Prvi uslovi za lokalnu oblačnost, sa pojavom pljuskova i grmljavine, očekuju se u subotu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike