3,2,1,0!!! Počelo leto! Danas dan traje preko 15 sati, letnji solsticij ima jaku simboliku

20.06.2024

22:50

0

U isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima

3,2,1,0!!! Počelo leto! Danas dan traje preko 15 sati, letnji solsticij ima jaku simboliku
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U tačno 22:50, za mnoge najlepše godišnje doba - leto, stiglo je na severnu hemisferu. Današnji dan, koji traje 15 sati i 35 minuta, najduži je u ovoj godini, dok je noć najkraća. Godina 2024. je prestupna, pa nam leto dolazi malo ranije nego obično.

Branko Simonović, popularizator nauke, objasnio je za RTS razloge za ovaj fenomen.

„Kalendar, sa svojim ograničenjima i nesrazmernostima u dužini trajanja kretanja Zemlje oko Sunca, te korišćenjem celih brojeva za merenje, uzrokuje da prestupna godina na svake četiri godine pomeri ove datume“, istakao je Simonović.

Naši kalendari su zasnovani na prosečnom trajanju godine, ali Zemljina orbita oko Sunca traje približno 365,24 dana. Kako bi se uskladili sa stvarnim vremenom, svake četiri godine dodajemo jedan dan - prestupni dan. Zbog ove korekcije, dolazak leta varira.

Pixabay
 

Današnji dan, sa svojih 15 sati i 35 minuta dnevnog svetla, simbolizuje vrhunac solsticija na severnoj hemisferi. Ova pojava označava trenutak kada Sunce dostiže svoju najseverniju tačku na nebu, donoseći nam najduži dan u godini.

U isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, kaže se u saopštenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Dodaje da je čovečanstvo već dugo u stanju da, kada je nebeska mehanika u pitanju, vrlo precizno meri vreme i definiše godišnja doba. Ukazuje međutim i na pojavu „haosa“ koji predstavlja zapravo ograničavajući faktor koji ne dozvoljava predikciju zbog neočekivanih faktora i pojava.

Govoreći o tome koliko se razlikuju kalendarska i solarna godina Simonović kaže da je u pitanju „igra brojeva“.

„Zemlja oko Sunca ne obiđe za 365 dana, nego ima još jedan ostatak, rep jedan od oko pet sati, to se akumulira tokom vremena i onda to mora da se nekako preseče, pa smo se dovijali i uveli prestupnu godinu, a i prestupni dan, pa i prestupne sekunde“, objasnio je Simonović.

Kalendar je kako kaže, pored toga što je tradicionalno nasleđe i večito dovijanje u igri srazmernosti.

Pixabay
 

Leto 2024. završiće se u nedelju, 22. septembra 2024, u 14 sati i četrdeset tri minuta.

Simbolika letnjeg solsticija

Letnji solsticij ima veliku simboličku i kulturnu vrednost u mnogim društvima. Ovo je vreme kada se slave festivali svetla, plodnosti i obnove. Dugi dani i toplo vreme donose sa sobom radost, festivale i proslave.

Globalno posmatranje

Letnji solsticij je globalno priznat događaj. Na severnoj hemisferi, to je početak leta, dok je na južnoj hemisferi to početak zime. Različite kulture širom sveta obeležavaju solsticij na različite načine, često kroz rituale, festivale i proslave.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike