Razne zaraze caruju na kupalištima: Šta uglavnom napada decu, a šta odrasle?

24.06.2021

06:30 >> 08:15

0

Autor: R.M.

Sezona kupanja je otvorena, a sa njom i sezona infekcija, lekare opet očekuju pune ruke posla

Razne zaraze caruju na kupalištima: Šta uglavnom napada decu, a šta odrasle?
Ilustracija - Copyright Bazen, ilustracija/Pixabay

Sezona kupanja u Srbiji je počela, a sa njom i sezona raznih infekcija. Situacija u domovima zdravlja još nije dramatična, ali je izvesno da će lekari i ovog leta imati pune ruke posla zbog zaraza na kupalištima.

Aleksandar Stojanović, Foto: Printscreen/Youtube, Novo jutro

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor palilulskog Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković”, kaže za “24sedam” da su najčešći problemi koji nastaju na otvorenim vodama infekcije kože, problemi sa stomakom i dijareja, kao i mnoge druge bolesti nastale zbog bakterija i virusa.

– Bakterije se najbolje šire putem vode. Najčešće kada voda na kupalištima nije hlorisana ili ako nije dovoljno. Najčešće nam se javljaju deca – objašnjava doktor.

Tako lekari godinama muku muče sa enterovirusom, koji najčešće napada decu. Kod mališana se najčešće javlja visoka temperatura, osipi, problemi sa organima za disanje i varenje.

Bazen, ilustracija/Pixabay

Doktor Stojanović objašnjava da to nije jedini problem.

– Često se kod odraslih pojavljuju gljivične infekcije na koži, a kod dece i alergije. Nekada se kod žena desi da na bazenu dobiju bakterije koje napadaju njihov genitalni trakt, a koje se šire putem vode. A ako se desi da popiju malo te vode, može doći do bolova u stomaku i dijareja – kaže doktor i dodaje da stariji ne idu na bazene, pa oni jako retko posećuju domove zdravlja zbog ovakvih problema.

I na kupalištima držati distancu

Infektolog Dragan Delić kaže za “24sedam” da bi kupališta trebalo da budu kontrolisana od strane nadležnih.

– Voda ne sme da bude bakteriološki zagađena, a bazeni moraju biti hlorisani. Što se tiče koronavirusa, trebalo bi da mesta gde se leži budu udaljena dva metra – objasnio je on.

Inače, bakterija hlamidija na kupalištima može izazvati i konjuktivitis ili upalu sluznice oka, a ako voda uđe u uho, može doći i do upale srednjeg uha.

Dr Stojanović kaže da pacijenti obično ne sumnjaju da su se zarazili na bazenu, pa to čak i ne pomenu.

– Niko ne sumnja na bazene, većina misli da je nešto drugo. Obično i ne kažu da su tamo bili, već misle da probleme sa digestivnim traktom imaju od hrane. Dok dođemo do toga da su bili na bazenu, prođe puno vremena – objašnjava on.

Pexels

Pročitajte još:
Doktor savetuje da se bazeni i javna kupališta izbegavaju, a ako se već ide tamo, onda bi trebalo obratiti pažnju.

– Moj savet je da ljudi ne idu na kupališta i bazene. Najbolje je kupati se na moru. A ako već idu, treba voditi računa da se posle kupanja istuširaju odmah i da ne piju tu vodu – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike