Počinje akcija policije! Istekao rok za registraciju električnih trotineta, a ovo su neviđene kazne (VIDEO)

15.06.2024

07:34

0

Od danas počinju da se primenjuju nova pravila za električne trotinete

Počinje akcija policije! Istekao rok za registraciju električnih trotineta, a ovo su neviđene kazne (VIDEO)
Copyright Pixabay

Srpska policija kreće od danas u kažnjavanje vlasnika električnih trotineta, a procene su da se tek svaki 100 od njih registrovao i može da vozi. Prema poslednjim statistikama registrovano je više od 3.500 ovakvih vozila, a predviđene kazne su od 10.000 dinara, a u ekstremnim slučajevima vlasnik može da završi u zatvoru.

Procene saobraćajne policije su da u našoj zemlji postoji između 250.000 i 400.000 ovakvih vozila, Tek svaki 100, međutim, ima nalepnicu čime su njihovi vlasnici na sebe preuzeli zakonsko pravo upotrebe koje nosi i niz obaveza i propisanih sankcija za njihovo nepoštovanje. Moguće je I da su mnogi odustali od vožnje ovih lakih električnih vozila jer je država pooštrila njihovu upotrebu.

Najviše u Beogradu

Najviše električnih trotineta, po poslednjim analizama, registrovano je u Beogradu. Zaključno sa 12. junom bilo je izdato 3.450 nalepnica, oko 1.325 je u Beogradu, u Novom Sadu oko 1.000, Nišu i Kragujevcu nešto više od 300, a dosta manje na drugim mestima.

- Izdavanje nalepnice košta 2.060 dinara, a povoljna okolnost za vlasnike jeste da kada je jednom plate i dobiju, ne moraju da je obnavljaju svake godine. Nalepnice su trajne, a nova se može izdati ako je postojeća oštećena ili uništena - objašnjavaju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Procedura duga 30 minuta

Da je, ipak, bilo poželjno da nalepnice za električne trotinete budu besplatne, ukazivao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Ako se već zalažemo za što veći broj lakih električnih vozila i za tu urbanu mikromobilnost, onda bi trebalo građane da podstičemo na njihovo korišćenje, a ne da ih demotivišemo raznim taksama i nametima - istakao je Okanović, navodeći da su procene o postojanju čak do 400.000 električnih trotineta u Srbiji “možda bile preterivanje”.

Uz kupovinu i nalepnica

Proces izdavanja nalepnica nastavlja se, a svako ko kupi trotinet i posle današnjeg dana će moći da je dobije ili neće moći da se nađe u saobraćaju.

Zahtev za izdavanje nalepnice podnosi se na predajnim mestima Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS, gde se pored ličnih podataka, daju i podaci i tehnička dokumentacija za dvotočkaša kojeg treba dovesti na lice mesta, kako bi se nakon 30 minuta procedure na njega postavila nalepnica. Tu svojevrsnu “registraciju” mogu da dobiju samo trotineti koji potpadaju pod sledeću definiciju u ZBS:

- To je motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Zabranjeno za mlađe od 14 godina

Električni trotineti teži od 35 kilograma i sa mogućnošću da razvije brzinu veću od 25 kilometara na sat, neće moći da dobiju nalepnicu.

Bez obzira na dosadašnji broj “registrovanih”, kako je ranije potvrđeno u Upravi saobraćajne policije MUP-a Srbije, kontrola ovih dvotočkaša počinje od danas, a pored saobraćajaca, trotinedžije će moći da zaustavi i prekontroliše bilo koji policajac.

Što se tiče propisa, Pravilnikom ZBS za laka električna vozila propisano je da je prilikom upravljanja električnim trotinetom nošenje biciklističke kacige obavezno za sve, dok je nošenje reflektujućeg prsluka, naravno i uz kacigu, obavezno za maloletnike u svim uslovima, a za ostale vozače kada voze po putu.

- Za kretanje vozači trotineta treba da koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku, a zabranjena im je vožnja trotoarima na kojima nema posebnog dela za bicikliste ili dela koji je zajednički za njih i pešake. Kretanje kolovozom je dozvoljeno samo na putu gde je brzina ograničena na najviše 30 km/h ako je vozač maloletan, odnosno, ako je navršio 18 godina na putevima gde je ograničenje najviše 50 km/h - navodi se u ovom Pravilniku.

Vožnja električnog trotineta za mlađe od 14 godina u potpunosti je zabranjena.

Spisak kazni

Kada je reč o kaznama, vožnja nedozvoljenom površinom iznosi 10.000 dinara, tim iznosom kazniće se i vožnja bez osvetljenja, bez reflektujućeg prsluka na kolovozu, prevoženje još jedne osobe na trotinetu i vožnja maloletnika kolovozom. Kazna od 10.000 dinara predviđena je i za vožnja bez nalepnice.

Kaznom od 3.000 dinara kazniće se vozač trotineta koji se na pešačko-biciklističkoj stazi kreće brzinom većom od 10 km/h, a istim iznosom kazniće se ukoliko vozi preko pešačke “zebra”, te ako ima slušalice na oba uha. Kazna od 5.000 dinara, pak, predviđena je ako se dva ili više vozača ovih dvotočkaša kreću paralelno a ne jedan za drugim, te ako se na trotinetu prevozi predmet koji vozača ometa tokom upravljanja.

Zatvorske kazne predviđene su za vožnju po autoputu i motoputu, kao i za nanošenje lakih i teških telesnih povreda ostalim učesnicima u saobraćaju. Konačno a isto kao i za vozače automobila, trotinetdžije mogu privremeno ostati bez svog dvotočkaša ako naprave seriju težih prekršaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike