“Danas nam je DUVAN dan”: Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7.000 ljudi

31.05.2024

10:17

0

Cilj Udruženja "Punim plućima" je da se smanji konzumacija cigareta kod dece i mladih

“Danas nam je DUVAN dan”: Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7.000 ljudi
Veće cene cigareta - Copyright Pexels

Danas se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima, a Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" organizovaće edukativno druženje pod sloganom “Danas nam je DUVAN dan”.

- Višе оd trеćinе оdrаslоg stаnоvništvа pоvrеmеnо ili svаkоdnеvnо puši cigаrеtе, a u nајvеćеm prоcеntu duvan konzumiraju osobe stаrоsti između 35 i 44 gоdine, pokazuju najnoviji podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje 'Batut' о upоtrеbi duvаnskih i srоdnih prоizvоdа sprоvеdеnоg u Srbiji tokom dеcеmbra 2023. gоdinе - rekla je za Tanjug Olja Ćorović iz Udruženja “Punim plućima”.

Ona navodi da od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7 hljada ljudi, a nažalost umre više od 5 hiljada osoba.

- Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene - kaže Ćorović.

Povodom svetskog dana bez duvanskog dima, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima” organizovaće edukativno druženje pod sloganom “Danas nam je DUVAN dan”, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja.

Snažna poruka

Tim povodom će članovi udruženja, zajedno sa lekarima i predstavnicima države, simbolično ugasiti poslednju cigaretu u Srbiji i na taj način poslati snažnu poruku da je duvanski dim štetan, istakla je Ćorović.

Ona navodi da je prevashodni cilj Udruženja "Punim plućima" da se smanji konzumacija cigareta kod dece i mladih i da se pošalje jasna poruka javnosti o štetnosti duvanskog dima.

- Odavno je poznato da je pušenje direktno povezano sa nastankom raka pluća, od kojeg u našoj zemlji svakodnevno umre 13 osoba. Po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi. Međutim, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama - upozorila je Ćorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike