Za vazdušnu pušku dovoljna lična karta i 15.000 dinara: Hoće li ranjavanje dečaka da promeni ovaj zakon?

29.05.2024

07:40

0

Onaj ko želi da poseduje vazdušnu pušku pre kupovine ne mora na lekarski pregled ili kurs

Za vazdušnu pušku dovoljna lična karta i 15.000 dinara: Hoće li ranjavanje dečaka da promeni ovaj zakon?
Copyright RTS printscreen

Jedanaestogodišnji dečak ranjen je iz vazdušne puške dok se igrao sa drugovima u dvorištu. Šezdesetogodišnji muškarac uhapšen je pod sumnjom da je pucao sa obližnjeg prozora. To nije prvi put da neko bude ranjen na sličan način. Ko može da kupi vazdušnu pušku i da li se proverava ko sve ima takvo oružje?

Drugi put u poslednjih pet godina u Sarajevskoj ulici u Beogradu pucano je na prolaznike iz vazdušne puške. 

RTS printscreen
 

 

Vazdušna puška može da se kupi u bilo kojoj prodavnici oružja. Važno je samo da je osoba punoletna. Ipak, određena pravila postoje.

"Obe kategorije C i D tog oružja mogu da nabave punoletna lica uz ličnu kartu bez odobrenja, s tim što se C kategorija obavezno prijavljuje policiji, a D kategorija se ne prijavljuje, tj. ne evidentira se. To znači da punoletno lice može da kupi oružje D kategorije i da ga bez problema drži", kaže Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje u Srbiji.

100.000 komada vazdušnog oružja

Za vazdušno oružje većeg kalibra, C kategoriju, potrebno je da čuvate dokumentaciju iz MUP-a. Kupovinu u roku od 8 dana treba da prijavite policiji uz dokaz o poreklu oružja. Za manji kalibar, D kategoriju, važan je račun iz prodavnice kao dokaz o posedovanju.

"Posedovanje klasične vazdušne puške se ne zavodi, ali morate prodavcu da pokažete ličnu kartu. Zatim, morate da imate račun kada ste kupili pušku, pa i u knjigama prodavca postoji trag da ste vi kupili tu pušku tada, znači ne prijavljuje se policiji, ali u slučaju nekog problema postoji trag tu. Proveru mogu da vrše samo ovlašćena lica uz sudski nalog", kaže Ivan Urošević, instruktor za bezbedno rukovanje oružjem.

RTS printscreen
Duško Ilić

 

Takvo oružje može da se zabrani, ukoliko se proceni da osoba nije zdravstveno sposobna, kaže Duško Ilić.

Međutim, zdravstveno stanje može da se utvrdi tek naknadno, što može da bude kasno, jer osoba pre kupovine ne mora na lekarski pregled ili kurs. Najjeftinije vazdušno oružje košta oko 15.000 dinara.

100.000 komada vazdušnog oružja

Ima i pušaka od dve, tri hiljade evra, koje koriste sportisti. Pravila su ista kao za vatreno oružje, a zakon je definisao uvoz, prodaju, način na koji se čuva, nosi i koristi. Međutim, ima prostora za nova pravila, kažu stručnjaci.

"Zakon o oružju kao i svi ostali zakoni moraju konstantno da se usklađuju i menjaju. Makar neki informativni kurs da se uvede, nije loše, ali nije u sklopu još uvek nikakvih promena, bilo da se radi o er soft oružju, vazdušnom ili drugom, sve je to još liberalni sistem nabavljanja i posedovanja", kaže Ivan Urošević, instruktor za bezbedno rukovanje oružjem.

RTS printscreen
Ivan Urošević

 

Nije prvi put da neko bude povređen iz vazdušne puške. Nepoznata osoba pucala je 2021. godine u pravcu školskog dvorišta na Voždovcu, a 2022. uhapšeni su tinejdžeri od 15 i 13 godina jer su pucali iz vazdušne puške i pogodili prolaznicu u glavu. Upućeni procenjuju da u Srbiji ima oko 100.000 komada vazdušnog oružja.

Ako se puca iz blizine, to oružje može da nanese teške telesne povrede. Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti prediviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike