Đukić Dejanović: U narednoj školskoj godini počinje realizacija 30 novih programa nastave u stručnim školama

28.05.2024

12:29

0

Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji

Đukić Dejanović: U narednoj školskoj godini počinje realizacija 30 novih programa nastave u stručnim školama
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na otvaranju konferencije "Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost", da će u Srbiji u školskoj 2024/2025. početi realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada.

Ona je navela da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

Đukić Dejanović je istakla da ovaj odnos osigurava spremnost za brzu i bezbolnu tranziciju od škole do posla, što je prvi i najpoželjniji karijerni put za učenike srednjih stručnih škola, kao i otvorena vrata za nastavak učenja na višim obrazovnim nivoima.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

Objasnila je da su neki od ovih planova i programa inovirani i osavremenjeni, a da su neki, poput profila poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar, potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji.

Dualno obrazovanje

"Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca, a učenici kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad u kompaniji stiču znanja, veštine, stavove i odnos prema radu", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je napomenula da su svi ovi programi inovativno povezali srodne discipline, modernizovani su i uklopljeni u savremene tržišne tendencije, a zasnovani su na standardu kvalifikacije.

Kako je istakla, oni predstavljaju dobar odgovor obrazovnog sistema na buduće potrebe za radnom snagom i dobar izbor mladima u smislu buduće karijere.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

"Danas je više nego vidljivo koliko tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija utiču na promene tržišta rada, ali i naših svakodnevnih života", navela je ona.

Kvalifikovana radna snaga

Đukić Dejanović je istakla da kvalifikovana radna snaga predstavlja ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje.

Kako je navela, ogroman broj kompanija u Srbiji, ali i u Austriji i EU, smatra da će kvalifikovana radna snaga biti jedan od najvećih izazova u budućnosti.

Konferenciji su prisustvovali i ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner, trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Jirgen Šreder, direktor Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju Jakob Kaliče i Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Pre početka Konferencije, ministarka je pozdravila učenike srednje ugostiteljske škole koji su na praksi u hotelu "Palas" i profesore, sa kojima je razgovorala o njihovim iskustvima, stručnom obrazovanju, njihovim očekivanjima i rezultatima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike