Pošli ste kolima u Grčku preko Severne Makedonije ili Albanije? Bez ovog dokumenta ne krećite!

27.05.2024

19:49

0

Autor: I.K.

Vezuje se uz polisu obaveznog osiguranja i na njemu se mora nalaziti broj polise uz koju važi

Pošli ste kolima u Grčku preko Severne Makedonije ili Albanije? Bez ovog dokumenta ne krećite!
Copyright Pixabay Printscreen

Ako kolima krećete put Grčke da dane odmora provedete na Sredozemnom moru, pored važećih pasoša neophodan će vam biti i Zeleni karton, pri prolasku kroz Severnu Makedoniju i Albaniju. Njime se obezbeđuju troškovi za eventualnu štetu koje možete da izazovete vozilom u ove dve zemlje, podseća Grčka info.

Zeleni karton se vezuje uz polisu obaveznog osiguranja i na njemu mora da se nađe broj polise uz koju važi, a osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu obaveznog osiguranja izdaje i ovaj dokument. Njegova važnost je do isteka premije obaveznog osiguranja.

Da biste dobili Zeleni karton, potrebna vam je polisa obaveznog osiguranja na uvid, saobraćajna dozvola i 2.000 dinara ako plaćate u AMSS. Ukoliko ga uzimate u osiguravajućim kućama cena može biti nešto viša zbog provizije.

Profimedia
 

 

U slučaju da ste krenuli za Grčku, a niste nabavili Zeleni karton, možete ga kupiti na graničnom prelazu Preševo u poslovnici AMSS koja radi non-stop. Ukoliko imate osiguranje AMSS ili neke osiguravajuće kuće koja sa njima ima saradnju, Zeleni karton ćete i na graničnom prelazu platiti 2.000 dinara i dobićete ga odmah.

Ukoliko nemate AMSS osiguranje moraćete da platite dodatnu privremenu polisu osiguranja i dobiti Zeleni karton na osnovu nje, ali će vas to koštati umesto dve - 6.000 dinara. Važnost Zelenog kartona je u tom slučaju 7 dana. 

Zeleni karton takođe možete kupiti na ulasku u Severnu Makedoniju po ceni od 50 evra i sa rokom važenja od 15 dana. Inače, za ulazak u Severnu Makedoniju vam nije potreban pasoš, dovoljna je lična karta, ali u Grčku kao zemlju EU ne možete bez putne isprave.

Šta ako Zeleni karton izgubite u Grčkoj?

Ukoliko ovaj dokument izgubite tokom letovanja u Grčkoj, ne brinite, možete ga kupiti u povratku, na graničnom prelazu Bogorodica na ulazu u Makedoniju. Cena je kao i na ulazu - 50 evra i sa rokom važenja od 15 dana. 

Profimedia
 

Vredi napomenuti da, ako u Grčku putujete preko Bugarske, nije vam potreban Zeleni karton. Od 2012. godine Srbija je na osnovu Multilateralnog sporazuma postala član tzv. Podsistema registarske oznake, od kada vozači iz Srbije mogu bez Zelenog kartona da uđu u 33 države, većinom EU. 

Pri prolasku kroz zemlje koje nisu potpisnice ovog sporazuma, kao što su Severna Makedonija, Albanija vozačima je neophodan Zeleni karton.

Saobraćajne gužve

Inače kada već dođete u Grčku, pošto ste prethodno nabavili Zeleni karton, spremite se na eventualne saobraćajne gužve zbog velikih radova na projektu "Flyover", na obilaznici oko Soluna (Periferiakos - Ring Road) koji će trajati najmanje četiri godine.

Radovi počinju negde kod bolnice Papageorgiou koja se nalazi na otprilike 87. kilometru od ulaska u Grčku (gledajući u pravcu Halkidikija), posle skretanja za Seres, Kavalu i Tasos. Završavaju oko 8 km dalje, neposredno pre tunela, napominje Grčka info.

Profimedia
 

Alternativa obilaznici oko Soluna, kao i nekada, je prolazak kroz industrijsku zonu i centar grada, ulicama Egnatia ili Nikis pored mora. U ulicama Tsimiski i aveniji Nikis, koja se proteže uz more pored trga Aristotelous i Bele Kule, policija stalno dežura i zabranjuje zaustavljanje vozačima kako bi se saobraćaj brže odvijao. 

Prolaz preko obilaznice posebno treba izbegavati u vreme špica ujutru između 7h i 10:30h i popodne od 15h do 19h, kada su kolone i zastoj najveći. 

Profimedia Printscreen/Google maps
 

 

Pre nego što krenete na put, pročitajte savete Ministarstva spoljnih poslova da biste izbegli neprijatnosti na graničnom prelazu.

Pročitajte obavezno i smernice šta uraditi ukoliko ostanemo bez novca i dokumenata dok smo u inostranstvu.

Ministarstvo spoljnih poslova dalo je preporuke i savete šta preduzeti u slučaju neke elementarne nepogode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike