Danas se sećamo nasilno ubijenih žena u Srbiji: Čak 406 njih usmrćeno je proteklih godina, a među njima je bilo i devojčica

18.05.2024

08:12

0

Autor: R.M.

Podaci pokazuju da je za 55 odsto žena okruženih nasiljem najopasnije mesto dom

Danas se sećamo nasilno ubijenih žena u Srbiji: Čak 406 njih usmrćeno je proteklih godina, a među njima je bilo i devojčica
Copyright Facebook

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja obeležava se 18. maja, a ovogodišnja akcija  "Pamtimo ubijene žene" podseća da je u Srbiji od 2011. do 2023. godine 406 žena i devojčica ubijeno u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

U tom periodu, kako preciziraju iz Autonomnog ženskog centra, ubijena je 391 žena i 15 devojčica, i to na različite načine. Između ostalog prebijane su na smrt, davljene i raznošene bombom.

Podaci pokazuju da je za 55 odsto žena okruženih nasiljem najopasnije mesto dom, kao i to da su ih partneri ubili u nešto više od polovine slučajeva. U najvećem broju slučajeva (37 odsto) ubijene su oruđem i oružjem. Njih 89 je prebijeno na smrt, dok ih je 28 zadavljeno.

Profimedia
 

U 125 slučajeva ubijene su vatrenim oružjem, četiri bombom, 124 nožem ili skalpelom.

Nakon ubistva 117 učinilaca  je odmah izvršilo samoubistvo, a 44 su pokušala samoubistvo. 

U najmanje 106 slučajeva, odnosno oko trećine, nasilje je prijavljivano institucijama. 

Devet žena ubijeno ove godine

Od početka 2024. godine, u Srbiji je ubijeno 9 žena, od kojih je u četiri slučaja nasilje bilo ranije prijavljivano institucijama. Poslednji slučaj pokušaja ubistva u Valjevu pokazao je zanemarivanje rizika u kome se žene žrtve nasilja nalaze. 

Iz Autonomnog ženskog centra smatraju da je potrebno da se izmene Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu unošenjem odredbe po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem. Takođe, smatraju da je važno da se uspostavi Nacionalno telo za praćenje i analizu slučajeva femicida.

Profimedia
 

 

Crni spisak

Ovo je samo deo jezive liste ubijenih žena koje su izgubile život u proteklom periodu, a sasvim dovoljno da se vidi na koje brutalne načine su ubijene.

Tatjanu Perić usmrtio suprug

Dragan Todorović Šine (68) na Badnje veče ubio je iz lovačke puške svoju suprugu Tatjanu Perić (61).

Katarinu Pricu ubio sin

Na Paliluli sin je nožem usmrtio majku. Ubijena žena živela je sa nepokretnim mužem o kome se brinula, a kako su mediji pisali, čovek je u trenutku ubistva bio u stanu.

Snežanu Pavlović ubio suprug

Snežanu je nožem dugim 20 centimetara izboo suprug pred najmlađom ćerkom koja je imala samo 12 godina, a ona je od povreda preminula.

Printscreen/Društvene mreže
Snežana Pavlović

 

Samantu Vučković ubio dečko

Samanta Vučković je nađena je mrtva u svom iznajmljenom stanu a osumnjičeni D. R., državljanina Severne Makedonije, je posle zločina pobegao iz Srbije. 

Samanta Vučković/Foto: Printskrin/Fejsbuk/Samanta Vučković
Samanta Vučković

 

Snežanu Petković (59) ubio bivši partner

Snežanu Petković (59) ubio je iz vatrenog oružja Petar B. (60) iz Loka gde je ubijena radila u jednoj kafani. Nakon tuče ispred kafane, Petar B. je izvadio pištolj i došlo je do koškanja kada je revolver opalio i pogodio ženu. Ubica je pobegao iz kafane ali je ubrzo nađen.

Ubistvo Marije Zarić (78)

Mariju Zarić ubio je muškarac P.P. (63) sa kojim je živela u istoj kući u selu Dobra kod Golupca. Ona je usmrćena udarcima gumenim čekićem u glavu.

Učiteljicu Snežanu Đuričić usmrtio komšija

U selu Rožanci Slavoljub J. (62) je nožem prerezao vrat komšinici Snežani Đuričić (67). Ona je bila učiteljica u obližnjem selu Beljina i nakon smrti muža i svekrve ostala je da živi sama. Ubica je pokušao da izvrši samoubistvo.

Profimedia
 

 

Anu Živanović (41) usmrtio bivši partner

Anu Živanović (41) iz Paraćina je ubio bivši emotivni partner Vladan T. (51) nakon dvadesetak godina veze. Ona je nakon raskida bila maltretirana a onda joj je ubica presudio sa pet hitaca iz pištolja, nakon čega je ubio i sebe.

Milenu Milošević Maksimović ubio muž

Vladimir Maksimović je usred noći pucao suprugi Mileni Maksimović u glavu. Nakon toga se zabarikadirao u kolima i pretio samoubistvom a žena je od zadobijenih povreda preminula osam dana kasnije.

Spisak, nažalost, nije konačan ali svi moramo učiniti da se više ni jedno ime ne nađe na njemju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike