Počela prva provera vakcinalnog i imunološkog statusa građana

14.05.2024

09:21

0

Autor: I.K.

Testiranje, koje je potpuno besplatno, trajaće do 25. maja i može se obaviti u 14 zdravstvenih ustanova

Počela prva provera vakcinalnog i imunološkog statusa građana
Copyright printscreen/Tanjug video

U Beogradu je danas počelo prvo nacionalno testiranje i provera vakcinalnog i imunološkog statusa građana u organizaciji Instituta Torlak.

Rukovodilac Službe za laboratorijsku dijagnostiku i rukovodilac Projekta "Procena imuniteta stanovništva” Jelena Protić rekla je za Tanjug da će testiranje, koje je potpuno besplatno, trajati do 25. maja i da se može obaviti u 14 zdravstvenih ustanova. 

printscreen/Tanjug video
 

 

"Učesnici studije mogu da budu zdrave osobe svih uzrasta, sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, bez trenutnih bolesti infektivnog porekla, koje ne primaju bilo koju vrstu imunoterapija. Informacije dobijene studijom pružile bi uvid u stanje humoralnog imuniteta, odnosno u nivo anitela protiv prethodno navedenih zaraznih bolesti - male boginje, rubeola, zauške, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E i COVID19", rekla je Protić.  

Naglasila je da će rezultati istraživanja biti dragoceni za procenu razvoja, ali i trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Beograda, kao i za planiranje aktivnosti specifične i nespecifične prevencije zaraznih bolesti. 

printscreen/Tanjug video
 

 

“Istraživanje će dopineti proceni seroprevalence na infekcije koje se mogu sprečiti vakcinacijom kod različitih starosnih grupa na teritoriji Beograda, zatim pribavljanju aktuelnih informacija o stanju populacionog imuniteta stanovništva sa teritorije grada Beograda na infekcije sa epidemijskim potencijalom, neophodnih za predviđanje epidemiološke situacije i planiranje mera specifične i nespecifične prevencije”, rekla je Protić. 

Zakažite termin za testiranje

Institut "Torlak" pozvao je sve građane sa prebivalištem u Beogradu da se besplatno, i bez uputa, testiraju od danas do 24. maja, i to ne samo u Institutu Torlak. Potrebno je jedino zakazati termin za testiranje, što se može uraditi onlajn, na adresi studija.torlak.rs. Biće primljeni i zainteresovani građani bez zakazanog termina, ali će zakazani imati prednost.

Dodala je da istraživanje doprinosi i proučavanju formiranja post-infektivnog i postvakcinalnog humoralnog imuniteta za pojedine infekcije i kao oceni efikasnosti korišćenih dijagnostičkih sredstava u proučavanju uzoraka dobijenih od stanovništva Beograda. 

printscreen/Tanjug video
 

 

"Studija se sprovodi uz saglasnost Ministarstva zdravlja Srbije i stručnu podršku Instituta “Paster” iz Sankt Peterburga i uključuje popunjavanje upitnika i uzimanja uzorka venske krvi. Rezultati testiranja biće dostavljeni na mejl adresu svim učesnicima”, rekla je dr Protić i objasnila da je potrebno da se zainteresovani registruju na sajtu "Torlaka". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike