VMA obeležila Dan medicinskih sestara: Uručene zahvalnice kao i tradicionalno priznanje za ''Sestru godine'' (FOTO)

13.05.2024

22:13

0

Medalja „Sestra godine“ u VMA nosi ime sestre Verice Ćorluka počev od 2022. godine

VMA obeležila Dan medicinskih sestara: Uručene zahvalnice kao i tradicionalno priznanje za ''Sestru godine'' (FOTO)
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / MARIJANA JANKOVIĆ/ nr

Dan medicinskih sestara - 12. maj, obeležen je danas na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u prisustvu mnogobrojnih prijatelja ove vojno-zdravstvene ustanove, a na svečanosti su uručene zahvalnice i pohvale saradnicima, kao i tradicionalno priznanje za ''Sestru godine''.

Načelnik VMA, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević zahvalio je na prisustvu obeležavanju rada i radnih uspeha medicinskih sestara VMA, kako je istakao, ''tihih, skromnih, skrivenih heroja među nama''. Naglasio je i da danas slavimo profesiju čiji se visoki standardi u pružanju nege, nade i utehe očekuju i podrazumevaju, saopšteno je iz VMA.

Citirajući reči medicinske sestre Virdžinije Henderson, savremene Florens Najtingejl, koja podseća da je poziv medicinske sestre jedinstven po pružanju pomoći svakom pojedincu u obavljanju onih aktivnosti koje samostalno u određenom trenutku ne može, da u isto vreme doprinosi i poboljšanju zdravlja i oporavku svakog pacijenta, pružajući mu psihološku, duhovnu i društvenu podršku, Vukosavljević je naglasio da je biti medicinska sestra u moderno doba zadatak na koji pristaju najodlučniji sa istinskom verom u humanost i dobročinstvo.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / MARIJANA JANKOVIĆ/ nr
 

 

Napomenuo je, takođe, da su današnje medicinske sestre VMA naslednice strogih, ali pravičnih kriterijuma po kojima je vojna medicina uvek bila prepoznatljiva i da će Uprava za vojno zdravstvo i Uprava VMA ostati oslonac u ostvarenju budućih planova, a u cilju dostizanja novih nivoa stručnosti i kompetencija u oblasti zdravstvene nege.

Načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA, master medicinska sestra Bojana Jovanović, podsetila je na slogan ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva, koji glasi „Naše sestre, naša budućnost. Ekonomska moć brige“.

Istakla je da prioriteti u radu Službe za zdravstvenu negu VMA uključuju pre svega izgradnju poverenja u profesiju medicinskih sestara, promociju poziva i stvaranje budućih medicinskih sestara - lidera, koji su opremljeni veštinama potrebnim za napredak u profesiji u sve izazovnijem okruženju. Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice i pohvale saradnicima, pokloni glavnim medicinskim tehničarima VMA penzionisanim tokom prethodne godine, dok je tradicionalno priznanje za „Sestru godine“, prema oštrim kriterijumima koji uključuju visoku stručnost, izvanrednu interpersonalnu komunikaciju sa pacijentima, visoke organizacione sposobnosti, pridržavanje etičkim normama i kodeksu ponašanja zdravstvenih radnika, uručeno glavnoj medicinskoj sestri Klinike za očne bolesti VMA Ljiljani Zubić.

Priznanje sestri Zubić uručio je načelnik Uprave za vojno zdravstvo, brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković.

Medalja „Sestra godine“ u VMA nosi ime sestre Verice Ćorluka počev od 2022. godine. Sestra Verica Ćorluka, nekadašnja glavna sestra VMA i pukovnik sanitetske službe, posebno je zaslužna za sestrinski poziv u sadašnjem obliku.

Na temeljima jedne od njenih vizija u VMA se razvija kontinuitet u obrazovanju medicinskih tehničara i usavršava profesija vojne medicinske sestre.

Nemerljiv je njen doprinos ne samo u obrazovanju zdravstvenih tehničara, već i u razvoju zdravstvene nege u civilnim ustanovama imajući u vidu da je kao inženjer informatike zaslužna za razvoj bolničkog informacionog sistema i bila svojevrstan utemeljivač procesa zdravstvene nege, navodi se u saopštenju VMA.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike