Profesor Baucal o godišnjici ubistava u "Ribnikaru": Ovo je jedna velika tragedija koju nije lako savladati

03.05.2024

12:56

0

Na Tašmajdanu organizovan Forum, na kojem će građani moći da razgovaraju o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih majskih ubistava prošle godine

Profesor Baucal o godišnjici ubistava u "Ribnikaru": Ovo je jedna velika tragedija koju nije lako savladati
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predstavnik Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" profesor Aleksandar Baucal rekao je danas da je Forum za promišljanje Memorijalnog centra organizovan jer kao društvo nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koja nas muče nakon tragedija i masovnih ubistva koja su se dogodile 3. i 4. maja prošle godine.

U okviru programa "Buđenje", kojim se obeležava prve godišnjice tragedije i komemoracije žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", danas je na Tašmajdanu organizovan Forum, na kojem će građani moći da sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra razgovaraju o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine. 

Baucal je pozvao sve građane da dođu na Forum, koji se održava kod spomenika Desanke Maksimović.

"Forum je organizovan zato što u toku prethodne godine nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koje nas i dalje muče, a to je zašto nam se desila ova tragedija, kakve su posledice ove tragedije i ono što je najvažnije šta treba da promenimo i kod sebe i u društvu da nam se ovakve stvari u budućnosti ne bi dešavale ili barem da smanjimo verovatnoću da se ovakve tragedije ponovo dese", naveo je Baucal. 

Antonio Ahel/ATA Images
 

Objasnio je da je Forum zamišljen kao zajednički prostor u kojem građani mogu da razgovaraju sa članovima Multidisciplinarnog tima, sami sa sobom ili sa drugim prijateljima sa kojima dođu, a sve poruke, ideje, predloge koje imaju mogu da ostave u zelenoj kutiji, gde će ostati kao deo arhive budućeg Memorijalnog centra. 

"Ova kutija će biti danas ali i cele sledeće nedelje, tako da građani mogu da iskoriste priliku i narednih dana da ukoliko imaju neke važne poruke, ideje, ostave u ovoj kutiji", rekao je Baucal.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Takođe, dodao je da građani imaju mogućnost da potpišu onlajn peticiju, kojom se traži da treći i četvrti maj budu dani sećanja.

Na pitanje novinara kako su institucije reagovale u poslednjih godinu dana na tragedije, Baucal je rekao nema jednostavnog odgovora da li su institucije uradile dovoljno i naglasio da su urađene neke stvari i da to ne treba poricati, ali da to nije bilo dovoljno. 

"Iz psihološke perspektive treba reći da je ovo jedna velika tragedija koju nije lako savladati i procesirati, tako da i na individualnom i na društvenom nivou treba biti blagonaklon prema svima nama, što smo možda često i bežali od ove teme, ali možda je ova godišnica prilika da se ipak vratimo svim onim otvorenim pitanjima koja su ostala bez odgovora tokom ovih godinu dana", rekao je Baucal. 

Antonio Ahel/ATA Images
 

Dodao je da su važna pitanja koja predstoje zašto se ovo desilo i kako se desila ova tragedija

"Da li su postojali neki propusti u radu nekih institucija zbog kojih se sve ovo desilo kako se desilo? Da li je bilo nekih propuštenih prilika da se reaguje na drugačiji način? Zbog tog reagovanja bi možda i ceo tok ovog događaja bio drugačiji i ne bi možda danas pričali o prvoj godišnjici. A pored toga ostaju nam i pitanja kako smo mi reagovali na ovu tragediju? Da li smo nešto iz toga što smo uradili naučili? Da li možemo da izvršimo neke promene i u društvu i kod nas kao pojedinaca da smanjimo verovatnoću da nam se dešavaju ovakve tragedije? Jer ako ostavimo sva ta pitanja bez odgovora onda smo mi nekako izabrali stalne brige da nam se ovako nešto može ponoviti", zaključio je Baucal. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike