Tošković: Memorijalni centar u "Ribnikaru" izgledaće isto onako kao i dijalog iz kog se bude izrodio

03.05.2024

13:17

0

Tošković je rekao da se centar trenutno ne projektuje, već ga u timu osmišljavaju

Tošković: Memorijalni centar u "Ribnikaru" izgledaće isto onako kao i dijalog iz kog se bude izrodio
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Član Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" arhitekta Bratislav Tošković rekao je danas da osmišljavanje Memorijalnog centra kreće od Foruma koji je danas organizovan, jer je želja organizatora da uspostave jedan veoma širok dijalog oko osmišljavanja tog centra, da bi onda iz tog dijaloga mogla da se izrodi i arhitektura samog centra.

"U ovom trenutku ne znamo kako će izgledati memorijalni centar, ali izgledaće isto onako kao i dijalog iz kog se bude izrodio", rekao je Tošković na otvaranju Foruma. 

U okviru programa "Buđenje", obeležavanja prve godišnjice tragedije i komemoracije žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", danas je na Tašmajdanu organizovan Forum, na kojem će građani moći da sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra razgovaraju o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine. 

24sedam/Danilo Krša
 

Govoreći na temu prostorno-likovne instalacije u Kralja Milutina 10 posvećenoj žrtvama masovnog ubistva u "Ribnikaru", Tošković je naveo da je želja tima bila da se na jedan artikulisan način može doći, odati pošta, položiti cveće, upaliti sveća i upisati u knjigu sećanja. 

"Videćete kada budete tamo da to nije samo mesto gde se polaže cveće i gde se sećemo žrtava, nego zaista jedna bolna tačka u gradu koja je dobila svoju formu i koja će tu ostati sve dok memorijalni centar ne bude dobio svoju fizionomiju", rekao je on. 
Na pitanje novinara u kom smeru ide diskusija o uređenju Memorijalnog centra, da li će biti deo škole ili neki drugi prostor, Tošković je rekao da se centar trenutno ne projektuje, već ga u timu osmišljavaju.

24sedam/Danilo Krša
 

"Deo tog procesa je to što ćemo organizovati međunarodni arhitektonski konkurs. Naš zadatak je da stvorimo okvir i smernice, program tog konkursa. Mi ne radimo taj kreativni deo, nego stvaramo ram i onda očekujemo da će pristići 200 fantastičnih ideja, iz kojih ćemo u sledeći krug odobrati, recimo, pet, pa ćemo onda sa tim autorima raditi zajedno kroz neke radionice, da im damo smernice kako bi želeli da oni svoje ideje izoštre, da bismo onda izabrali taj rad. U ovom trenutku zaista ne znamo, potpuno smo otvoreni prema svim idejama", rekao je Tošković. 

Na pitanje kada se može očekivati raspisivanje tog međunarodnog konkursa, Tošković je rekao da je nezahvalno prognozirati, ali smatra da bi ceo taj proces, dvostepeni konkurs, trajao oko dve godine.

Dodao je da u timu ceo taj prostor oko škole nazivaju ambijentalnom celinom, koja se ne sme parčati.

"Već želimo da sagledamo jednu veliku celinu u kojoj će takođe i postojeća škola koja i sada radi dobiti mnogo bolje uslove za rad. Škole su mesta gde mi radimo na budućnosti, naša budućnost se uzgaja u tim školama. A ovo je takvo mesto koje stvarno zaslužuje da uz sve to što se sećamo, dece koje su ubijena, ali takođe da gledamo i u budućnost i želimo da stvorimo taj memorijalni centar za našu budućnost", rekao je on.

24sedam/Danilo Krša
 

Pored svih kabineta koje škole imaju, Tošković je rekao da taj Memorijalni centar vidi kao kabinet za kulturu sećanja, mesto za odrastanje ne samo dece, već i društva. 

Članica Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" i predstavnica Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić pozvala je danas sve građane Beograda i Srbije da dostojanstveno odaju počast žrtvama tog masakra, koji se dogodilo 3. maja prošle godine.

24sedam/Danilo Krša
 

"Pozivam sve građane Beograda da prođu pored instalacije u Kralja Milutina 10 i da polože sveće, zapale sveće, iskažu svoju tugu i svoju žalost i odaju počast žrtvama - devet učenika i njihovom čuvaru", izjavila je Nikolić na otvaranju Foruma organizovanog povodom tog tragičnog događaja.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nikolić je pozvala sve građane da dođu na Forum na Tašmajdanu, gde će, kako je navela, moći da razgovaraju sa članovima Multidisciplinarnog tima i gde će moći da razmene svoje misli i ideje o tome kako se sećati 3. maja, šta uraditi u budućnosti i kako osmisliti Memorijalni centar.

"Da pokrenemo diskusiju na ovu važnu temu i da govorimo o kulturi sećanja. Takođe vas pozivam da potpišete peticiju da se 3. i 4. maj proglase danom sećanja na žrtve svih masovnih ubistava. Zaista dva tužna dana u istoriji Srbije i vrlo nam je važno da dostojanstveno danas odamo poštu svim žrtvama i sutra u Duboni i Malom Orašju", zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike