Patrijarh Porfirije povodom godišnjice masakra u "Ribnikaru": Za bolji svet se moramo boriti, ali dobrotom

03.05.2024

12:33

0

Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna

Patrijarh Porfirije povodom godišnjice masakra u "Ribnikaru": Za bolji svet se moramo boriti, ali dobrotom
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas, povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.

"Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!", istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva

"Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom - poput Hrista, koji se čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro", naveo je patrijarh.

Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.

"Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu", naveo je patrijarh.

Prema njegovim rečima, lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje i zato što im se anđeli raduju.

"Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško - ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos Vaskrse!", naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike