"Juče smo bili u 24. danu četvrtog talasa": Prof. Kočović otkrio do kog datuma će se stanje pogoršavati

26.07.2021

12:19

0

Autor: Kurir

U svetu raste broj zaraženih koronavirusom, upozorio je profesor informacionih tehnologija i rekao da smo se previše opustili

"Juče smo bili u 24. danu četvrtog talasa": Prof. Kočović otkrio do kog datuma će se stanje pogoršavati
Copyright Foto: Printscreen Novo jutro

Otkako je u našoj zemlji registrovana delta varijanta koronavirusa, stručnjaci ne kriju zabrinutost, a profesor informacionih tehnologija Petar Kočović izneo je novu prognozu kad je ovaj soj kovida u pitanju.

Naime, delta varijanta koronavirusa jedna je od najzaraznijih respiratornih bolesti koju su naučnici dosad videli, ocenila je direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti dr Rošel Valenski i upozorila da je porast stope zaražavanja ovim sojem naročito izražen u sredinama sa niskom stopom vakcinacije.

Ljudi, Tanjug/AP Photo/Michael Probst

A, prof. Petar Kočović rekao je da u svetu raste broj zaraženih, a da mi “više uopšte ne brinemo o koroni, vreme je godišnjih odmora, a ljudi su se opustili”.

– U Španiji je recimo dramatičan broj zaraženih. Britanci su razvili jednu aplikaciju preko koje mogu da se vide kontakti zaraženih osoba i tako se pošalju u izolaciju. Slična je situacija i u Japanu. U Beču čak imamo i dnevne testove, što mu dođe kao jedan vid kratkoročne karte – naveo je prof. Kočović za Kurir televiziju.

Prema njegovoj računici, Srbija je juče bila u 24. danu četvrtog talasa.

Pročitajte još
– Samo što je on još uvek nisko pa ga ne vidimo, ali povećaće se i promeniti do 9. oktobra. Drugu procenu koju smo dobili jeste da će biti manje snažan od predhodnog talasa. Imamo odlaske na more, nevakcinisanje, grupna dešavanja i to dovodi do novog talasa. Mi sad moramo da se razdvojimo kako bismo smanjili nivo zaraze – rekao je profesor Kočović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike