Vujović: U poslednjih 10 godina mnogo uloženo u ekologiju, nastavljamo sa važnim projektima

24.04.2024

10:17

0

Ono što vide građani i što pozdravljaju jeste zatvaranje starih nesanitarnih deponija

Vujović: U poslednjih 10 godina mnogo uloženo u ekologiju, nastavljamo sa važnim projektima
Copyright TV Happy printscreen

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović rekla je danas da je u poslednjih 10 godina mnogo uloženo u ekologiju, ali da je potrebno još mnogo toga uradti kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, zemlja i vode. 

Ministarka je najavila da će u Valjevu uskoro biti zamenjen kotao u Krušiku, kako bi se smanjilo zagađenje u ovom gradu. 

Vujović je istakla da je fokus ministrstva na izgradnji kanalizacionih mreža, izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda, reciklažnih centara, zatvaranje nesanitarnih deponija.

"Moramo da krenemo od nas nas samih da budemo odgovorni. Dešava se da očistimo, a kroz nekoliko dana se opet vidi ta ružna slika. Potrebno je više kažnjavati pojednice, i mi redovno na terenu razgovaramo sa inspekcijama. Zelena transformacija Srbije je važna. Svakako smo mnogo uradili, ali moramo još mnogo više", rekla je Vujović gostujući na TV Hepi. 

Ministarka je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio projekat "Srbija 2027- Skok u budućnost" i da je u okviru tog projekta nekoliko važnih ekoloških projekata čija je realizacija već počela. 

"Ono što vide građani i što pozdravljaju jeste zatvaranje starih nesanitarnih deponija, koje su obično bile blizu prve neke stambene zgrade ili porodične kuće, i to je ono što je smetalo ljudima. I kada zatvorite tako neku deponiju rešavate veliki problem", rekla je ministarka. 

Ministarka se osvrnula i na deponiju Vinča i rekla da je upravo na toj deponiji bilo problema, ali da je slika danas drugačija. 

Printscreen/ Tanjug
 

 

"Pre nekoliko dana sam bila na Vinči i svakako vi tu vidite jednu lokalnu deponiju, centar najsavremeniji, koji ima i svoju energanu, dakle, grejaće se i imaće električnu energiju, više od  50 hiljada stanovnika grada Beograda. I to je ono čemu i težimo, dakle, da poštujemo i principe cirkularne ekonomije, da od otpada dobijamo energiju, da sve po propisu i pravilima bude kako ne bi izbijali požari, da imamo takođe i postrojenje za preradu otpadnih voda na Vinči. Imamo deponiju građevinskog materijala za građevinski otpad", rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da se Vlada Srbije trudi da napravi zelenu infrastrukturu i ta zelena transformacija koja se događa u Srbiji je izuzetno važna, jer bez toga ne može da  se napravi sistem.

Vujović se osvrnula i na projekte koje sprovodi vlada u Srbiji u više gradova.

"Uskoro će biti zamenjen kotao u Krušiku. To je ono što je mučilo građane u Valjevu. Mi kao vlada Republike Srbije smo bili odlučni u tome da pre svega čitav grad Valjevo bude gasifikovan i to su preduslovi bili da se i kotlovi u Krušiku zamene. Dakle to vodi svakako Ministarstvo odbrane i jedinica lokalne samouprave. Mi smo odvojili značajna sredstva više od devet miliona evra upravo kako bi se taj problem sanirao", istakla je Vujović. 

Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
 

 

Ministarka je dodala da je resorno ministarstvo poslednjih godina bilo posvećeno rešavanju ovog problema. Zbog rešavanja ekoloških problema, ministarstvo za zaštitu životne sredine i ministarka Vujović dobili su više priznanja

"Svakako da su to značajna priznanja i meni kao ministru izuzetno znače isto tako predstavljaju obavezu da moramo u tim gradovima još da radimo. To su uvek timski rezultati svakako i ljudi iz ministarstva životne sredine rade svakodnevno i u komunikaciji sa opštinama i gradovima širom Srbije da vidimo šta je to što možemo još da uradimo ili da stavimo u plan budžeta za narednu godinu. Naravno, divno priznanje u Gornjem Milanovcu tamo smo krenuli i prvu kanalizaciju za vreme mandata. U Šapcu smo zatvorili nesanitarnu deponiju", rekla je Vujović. 

Ona je dodala da su u osam školi u Gornjem Milanovcu zamenjeni kotlovi, i da je isto urađeno i u Šapcu u četiri škole.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike