Ministarka Vujović potpisala ugovore: Kreće se u rešavanje problema deponija u Topoli, Subotici i Prokuplju

05.04.2024

16:07

0

Autor: R.M.

Krenućemo u rešavanje problema nesanitarnih deponija, na kojima se decenijama nepropisno odlagao otpad, kaže ministarka Vujović

Ministarka Vujović potpisala ugovore: Kreće se u rešavanje problema deponija u Topoli, Subotici i Prokuplju
Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da počinje projekat zatvaranja i sanacije tri nesanitarne deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju.

Ugovore na osnovu kojih se, uz podršku resornog ministarstva, kreće u rešavanje višedecenijskog problema stanovnika u Topoli, Subotici i Prokuplju, potpisala je ministarka Irena Vujović sa predstavnicima tih lokalnih samouprava.

Ugovorima se obezbeđuju značajna sredstva za prvu fazu radova u sklopu projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije "Torovi" u Topoli, sanaciju i rekultivaciju nesanitrne deponije-smetlišta "Aleksandrovačka bara" u Subotici prva i druga faza, kao i za sanaciju i remedijaciju nesanitarne deponije "Dunek" u Prokuplju, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Na osnovu ovih ugovora u Topoli, Subotici i Prokuplju krenućemo u rešavanje problema nesanitarnih deponija, na kojima se decenijama nepropisno odlagao otpad i time narušavala životna sredina", rekla je Vujović.

Naglasila je da je Srbija bez nesanitarnih deponija strateški cilj naše zemlje i da se zato svake godine odvajaju značajna sredstva kako bi u gradovima i opštinama u kojima postoji alternativna lokacija za odvoženje otpada bile zatvorene i sanirane nesanitarne deponije. 

"Izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara širom Srbije, što je deo vizije Srbija 2027, ujedno stvaramo neophodan preduslov za dalje zatvaranje nesanitarnih deponija, čime ćemo doprineti boljem kvalitetu života građana",  rekla je Vujović.

Ministarka je naglasila da je za projekte zatvaranja, sanacije ili rekultivacije nesanitarnih deponija ove godina obezbeđeno milijardu dinara.

U prethodnim godinama zatvoreno je i rekultivisano sedam nesanitarnih deponija - "Stanjevine" u Prijepolju, "Sovljak" u Bogatiću, "Mileševo" u Bečeju, "Prelići" u Čačku, "Osaonica" u Trsteniku, kao i deponija jalovine u Zajači i "Druglići" u Priboju, podseća se u saopštenju. 

Dodaje se da su 2023. počeli i radovi na sanaciji još četiri velike nesanitarne deponije u Šapcu, Rumi, Zrenjaninu i Požegi i da će, uz tri deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju za koje je potpisan ugovor, u narednom periodu biti rešen problem ukupno 14 nesanitarnih deponija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike