Spojile se prošlost i budućnost automobilizma: Nećete verovati kako su ljubitelji starih i novih kola uživali na ovoj izložbi! (VIDEO)

20.04.2024

19:10

0

Autor: R.M.

Izložba je organizovana pod nazivom "Tragovi prošlosti na putu budućnosti", a naslov je odlično oslikavao ono što su i sami posetioci mogli da vide

Spojile se prošlost i budućnost automobilizma: Nećete verovati kako su ljubitelji starih i novih kola uživali na ovoj izložbi! (VIDEO)
Copyright 24sedam/Danilo Krša

Ljubitelji automobila danas su mogli da uživaju na jednodnevnoj izložbi oldtajmera, ali i modernih elektromobila, na platou ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Pedesetak izloženih automobila privlačili su pažnju kako ljubitelja starih kola, tako i onih koji se dive novim idejama i trendovima u ovoj velikoj industriji.

Izložba je organizovana pod nazivom "Tragovi prošlosti na putu budućnosti", a naslov je odlično oslikavao ono što su i sami posetioci mogli da vide.

Gotovo svaki auto je privlačio određenu pažnju.

24sedam/Danilo Krša
 

Bilo da ste ljubitelj automobila koji su krasili ulice u prošlom veku ili modernih, električnih "zveri", imali ste priliku da vidite od svega po nešto. 

Filmski automobili 

Ponosni vlasnici iz zemalja bivše Jugoslavije dovezli su danas kultne modele, poput američkih "fordova" i "bjuika", preko čuvenog "spačeka", nezaobilazne folcvagenove "bube" pa i nekoliko "fića" koji žive drugu mladost.  Naravno, tu su se našli i "naše gore listovi" u vidu "jugića" i "stojadina".

24sedam/Danilo Krša
 

Najstariji modeli datiraju čak iz 50-ih godina prošlog veka, dok su nešto "noviji" harali ulicama do nedavno. Vlasnici su nam došli iz svih delova Srbije, regiona, ali i iz udaljene Amerike.

Starim sjajem je blistao legendarni "ford mustang" kabriolet, isti onaj koji je bio san mnogih ljubitelja starih filmova u kojima se pojavljivao.

Ništa ne bi prošlo ni bez kabrio "alfi", gde se moglo videti da italijanski proizvođači nikada ne odustaju od prefinjenog stila, ali bilo je i "kockastih" lepotana nemačke i američke industrije.

Među njima je provozan i jedan baš, baš stari "ford" za koga su nam rekli da je najstariji na izložbi i ima više od 70 godina.

24sedam/Danilo Krša
 

Ipak, nostalgičari su najviše uzdisali sećajući se vožnje u "bubama". Iako se ova kola u Srbiji još uvek mogu sresti na ulicama, izložbeni modeli bili su posebno sređeni pa su privlačili izuzetnu pažnju.

Među ovim automobilskim zvezdama, nekoliko "zvezdica" su posebno sijale. Nostalgičare, naročito one starije, privukli su "fiće". I to neki pravljeni u Italiji, kao i jugoslovenska "Zastava" verzija.

I tako, zbog velikog broja oldtajmera čini se da su novi i moderni elektromobili ostali u senci. Ali, za njih ima još vremena jer oni su budućnost, a možda će se neki današnji klinci za pedesetak godina i njima diviti kao što su se njihove bake i deke danas divili kolima njihove mladosti.

Tradicionalna izložba

Dekan Saobraćajnog fakulteta dr Nebojša Bojović izjavio je za 24sedam da je ova izložba tradicionalna.

- To je bilo i prošle godine, a napravili smo praksu da okupimo ljubitelje automobila i da fakultet bude neko mesto gde oni mogu da se pojave. I da imamo neke tribine i priče oko toga. Na izložbi je preko trideset modela, a tu su vozila od istorijskog značaja kao i elektrovozila - objasnio je Bojović.

- Ideja je da se na jednom mestu nađe ono što je istorija i nešto što se dešavalo u prošlosti, a istovremeno da pokažemo da se na fakultetu razmišlja i o budućnosti - objasnio je naš sagovornik.

Inače, na samom fakultetu je oko podneva bilo i svečano otvaranje izložbe u amfiteatru, nakon čega su bile održane tribine u vezi sa raznim stvarima oko automobilizma i električnih vozila. 

Izložbu su podržale i Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo građevine i saobraćaja kao i predstavnici mnogih autoklubova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike