Revija oldtajmera: Evo kako izgledaju vozila koja su 1939. godine učestvovala u trci "Beogradski Gran Pri" (FOTO)

02.09.2023

13:46

0

Autor: 24sedam

Sutra će trasom oko Kalemegdana juriti 20 istorijskih vozila iz muzeja i privatnih kolekcija iz Italije, Srbije i Slovenije

Revija oldtajmera: Evo kako izgledaju vozila koja su 1939. godine učestvovala u trci "Beogradski Gran Pri" (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆSAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Rimejk trke Velike nagrade Beograda - preteče Forumle 1, koja je održana 3. septembra 1939. godine i bila jedina koja je održana tokom Drugog svetskog rata, biće organizovana sutra kada će originalnom trasom oko Kalemegdana voziti 20 istorijskih vozila iz muzeja i privatnih kolekcija iz Italije, Srbije i Slovenije.

Vozila će učestvovati u trci "Belgrade Grand Prix 2023", a danas su izložena ispred muzeja "Jugoslavija", gde su privukla veliku pažnju posetilaca.

Kako je trka izgledala davne 1939?

U Beograd se, na izmaku avgusta 1939. godine, sjatilo mnogo gostiju iz inostranstva. Hotele "Pariz" i "Moskvu" okupirali su tada predstavnici sedme sile, očekujući zvezde koje su upravo pristizale. 

Naime, mladi kraljević Petar II Karađorđević proslavljao je svoj 16. rođendan, te je taj događaj valjalo upriličiti. Danima uoči tog 3. septembra, atrakcija koja će prestonicu dići na noge sve je držala u pripravnosti.

Auto-klub Kraljevine Jugoslavije je bio glavni organizator trke, dok je sve pratilo budno oko majke mladoga kralja.

Kraljica Marija Karađorđević, kao pasionirani vozač "rols-rojsa", rešila je da u sklopu proslave sinovljevog rođendana upriliči auto-trke, koje će postati prvi i jedini gran-pri ikada održan u Beogradu.

Kao pokrovitelj događaja, ona se, poput pedesetak hiljada znatiželjnika, našla na tribinama duž gotovo tri kilometra duge trkačke staze na Kalemegdanu. 

Prostor oko Kalemegdanske tvrđave vrveo je od ljudi, ali jedna stvar je u tom trenutku izazvala pometnju. Naime, tokom održavanja probne vožnje, u Beograd stižu vesti o napadu Nemačke na Poljsku.

Iz bezbednosnih razloga, francuski i mađarski timovi odmah su otkazali dolazak, a saznavši potom da je i Britanija objavila rat Nemcima, isto čine učesnici iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike