Rekultivisano 200 hektara degradiranih površina u Boru: Od početka godine posađeno 230.000 sadnica crnog bora i belog bagrema

09.04.2024

14:20

0

Autor: R.M.

Samo jedan hektar pošumljenog zemljišta ima kapacitet da zadrži 700.000 litara čiste vode

Rekultivisano 200 hektara degradiranih površina u Boru: Od početka godine posađeno 230.000 sadnica crnog bora i belog bagrema
Bor - Copyright Marko Stojčev/Srbija Ziđin Koper

Oko 355 hiljada kvadrata kopovskog odlagališta "Visoki planiri" do sada je rekultivisano.

Ovo odlagalište dominira gradom više od pola veka, a reč je o parcelama koje su istorijsko nasleđe nekadašnjeg RTB-a Bor. 

Institut za rudarstvo i metalurgiju je nosilac prava nad ovom nepreglednom parcelom u vlasništvu države Srbije, a nedavno je potpisan sporazum o ozelenjavanju „Visokih planira“.

Za pet godina rekultivisano je oko 200 hektara devastiranih površina u Boru i posađeno 560 hiljada sadnica. 

Marko Stojčev/Srbija Ziđin Koper
 

Od početka godine posađeno je 230 hiljada sadnica crnog bora i belog bagrema sa ciljem da se spremi erozija zemljišta i sačuvaju rezerve vode.

Naime, samo jedan hektar pošumljenog zemljišta ima kapacitet da zadrži 700.000 litara čiste vode. 

- Postavili smo sebi cilj da između dva važna ekološka datuma - Svetskog dana šuma i Dana planete Zemlje zasadimo još stotinak stabala i ozelenimo dodatne površine u krugu fabrike. Pored dobrih proizvodnih rezultata, trudimo se da ojačamo ekološku svest zaposlenih, a ovakve akcija su primer da smo na dobrom putu – priča zamenik rukovodioca flotacije „Veliki Krivelj“ Aleksandar Petković. 

Marko Stojčev/Srbija Ziđin Koper
 

Ovih dana procvetalo je u krugu borske Topionice i rafinacije i 30.000 lukovica lala, što je prostor između postrojenja za odsumporavanje i nove elektrolize učinilo bajkovitim.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike