Dobar odziv: Na Studentskoj poliklinici za tri dana dato više od 350 doza vakcine protiv HPV

09.04.2024

10:35

0

Kako je najavljeno, zbog interesovanja vakcinacija će se produžiti

Dobar odziv: Na Studentskoj poliklinici za tri dana dato više od 350 doza vakcine protiv HPV
HPV vakcina - Copyright Profimedia

Studentske poliklinike širom Srbije sprovode besplatnu vakcinaciju protiv HPV-a za studente do 26. godine, a na Studentskoj poliklinici u Beogradu za nepuna tri dana dato je više od 350 doza vakcine, istakla je direktorka Zavoda za zaštitu zdravlja studenata dr Marija Obradović.

Ona je za Tanjug rekla da je vakcinacija simbolično počela 4. aprila, na Dan studenata i da je za sada odziv jako dobar.

- Dali smo preko 350 doza vakcina za nepuna tri dana i za sada smo zadovoljni odzivom i veliko je interesovanje među studentima - kaže Obradović. Ona je izrazila uverenje da će se zbog interesovanja vakcinacija produžiti.

- Za sada je dato doza za 2.000 studenata i to će se rasporediti na celu Srbiju, međutim ja verujem da će biti još vakcina, s obzirom na to da je interesovanje veliko - rekla je dr Obradović.

Studenti mogu da se jave na prvi sprat Studentske poliklinike u službu opšte medicine i službu ginekologije, gde dobijaju nalog, zatim primaju prvu dozu vakcine, druga doza se daje nakon dva meseca, a treća doza šest meseci od prve doze. Obradović ističe da je preporuka da mladi i dalje vode računa o svom zdravlju jer vakcina neće zaštititi sto odsto.

- Efikasnost vakcine je negde između 95 i 98 posto. Štiti od devet tipova HPV virusa i dalje ostaje da se mora redovno kontrolisati - objasnila je dr Obradović. Studenti mogu da se vakcinišu i u zdravstvenoj stanici Studentski grad na Novom Beogradu, a potrebna im je overena zdravstvena knjižica jer je sve vakcine obezbedio RFZO.

- Vakcinacija koja je započeta prvom dozom pre 26. rođendana će se nastaviti davanjem i druge dve doze nakon 26. rođendana ukoliko osoba ima zdravstveno osiguranje. Ukoliko je neko započeo HPV vakcinaciju negde drugde, ostale doze može da primi Studentskoj poliklinici - navodi Obradović.

Prema njenim rečima, od 350 datih doza 30 odsto je dato studentima, a ostalo studentkinjama. Potpredsednik za zdravstvenu zaštitu studenata SKONUS-a Mladen Šiljković objašnjava da je značaj vakcinacije HPV vakcinom taj što ona predstavlja glavni uzrok karcinoma materice, a kod muškaraca može izazvati rak penisa.

- S obzirom na to da mladi u ovim godinama ulaze u seksualne odnose, vrlo je značajna vakcinacija među mladima. Inicijativa za ovu akciju potekla je od SKONUS-a uz podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji je obezbedio ove doze vakcina potpuno besplatno - rekao je za Tanjug Šiljković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike