Građani sve više znaju o HPV, ali i dalje imamo samo 5 odsto vakcinisane dece

05.03.2024

16:15

0

Autor: R.M.

Zabrinjavajući je podatak da je dve trećine ispitanika reklo da im pedijatri uopšte nisu preporučili imunizaciju dece protiv ovog virusa

Građani sve više znaju o HPV, ali i dalje imamo samo 5 odsto vakcinisane dece
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako u Srbiji čak 85 odsto ispitanika zna da HPV infekcija može da izazove karcinom, mi i dalje imamo svega pet odsto vakcinisane dece, a u Srbiji prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” i Udruženja žena “Naša Aska”.

Ova dva udruženja su napravila istraživanje o informisanosti naših građana u vezi sa HPV, u kome su došli do zaključka da je informisanost o humanom papiloma virusu u Srbiji mnogo bolja, ali i dalje mala u poređenju sa evropskim zemljama.

Ipak, zabrinjavajući je podatak da je dve trećine ispitanika reklo da im pedijatri uopšte nisu preporučili imunizaciju dece protiv ovog virusa.

Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.500 novoobolelih i približno 700 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. Od juna 2022. država je prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV, a vakcina je besplatna za sve dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

- Nakon dve godine smo ponovili istraživanje kako bismo mogli da vidimo da li ljudi danas više znaju o HPV, da li su se promenili neki stavovi vezano za vakcinaciju. Kada pogledamo rezultate, vidi se da se pomalo stvari pomeraju nabolje, ali to samo pokazuje da moramo da radimo i dalje kako bismo ostvarili veće pomake. Ono što je značajno jeste to da građani danas znaju mnogo više o HPV i posledicama koje on izaziva. Zahvaljujući aktivnostima, pre svih udruženja pacijentkinja i medija, ta informisanost je bolja, ali nam još uvek nedostaje znanja, odlučnosti i edukacije medicinskih radnika. Sa druge strane, kratko je vreme da bi se u praksi situacija promenila. I dalje je veliki broj mladih zaraženo HPV virusom - piše u saopštenju.

Profimedia
 

 

- Smatra se da je u svetu populacija od 17 do 23 godina zaražena preko 80 odsto ovim virusom. Kod nas je malo više, jer mladi ne koriste zaštitu. Ta masovna zaraženost HPV-om je uzrokovala da se rak grlića materice javlja u većem procentu. Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena od 32. do 35. godine - kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica Udruženja žena “Naša Aska”.

Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja nastaje tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je vakcina uvedena već došlo do drastičnog smanjenja obolevanja. U Srbiji je vakcina protiv HPV uvrštena kao preporučena, ali ne i obavezna. Ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru, nego da i zdravstveni radnici aktivno rade na promociji vakcine, jer je preporuka isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine.

- Jedna od najboljih vesti u prethodnom periodu je da je država o trošku RFZO omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV. Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i rak penisa, vagine, anusa, ždrela i dr., dok organizam nakon vakcinacije stvara antitela na HPV. Iskustva zemalja kao što su Australija i skandinavske zemlje pokazuju da je kod više od 95 odsto stanovništva iskorenjen HPV, a samim tim i rak grlića materice. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe - istakla je Gorica Đokić iz udruženja “Progovori”. 

Ona je naglasila da je istraživanje pokazalo mnogu veću informisanost građana o HPV. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike