Pacijenti žive sa bolovima i do 40 godina, alkoholizam je uzrok: Čuveni "hamburški zahvat" srpskim kolegama predstavio dr Bogoevski (FOTO)

31.03.2024

18:23

0

Dr Dejan Bogoevski sa hirurške klinike Asklepijus u Hamburgu predstavio je srpskim kolegama čuveni „hamburški zahvat”

Pacijenti žive sa bolovima i do 40 godina, alkoholizam je uzrok: Čuveni "hamburški zahvat" srpskim kolegama predstavio dr Bogoevski (FOTO)
Dr Dejan Bogoevski - Copyright RINA

Redovni sastanak Hururške sekcije Srpskog lekarskog društva održan je u čačanskom Domu kulture. Ideja sastanaka Hirurške sekcije je razmena iskustava, sticanje novih znanja i unapređenje hirurške prakse u Srbiji, kao i negovanje druženja i dobrih kolegijalnih odnosa.

Dr Dejan Bogoevski sa hirurške klinike Asklepijus u Hamburgu predstavio je srpskim kolegama čuveni „hamburški zahvat” koji se odnosi na hirurški tretman hroničnih pankreatitisa.

- To su pacijenti koji imaju hronični problem sa pankreasom, etiologija je u najvećem broju slučajeva hronični alkoholizam a pošto ti pacijenti žive relativno dugo, ti se simptomi pojavljuju u relativno ranoj fazi života negde oko 25, 30 godina života i onda imaju još 30, 40 godina života sa hroničnim bolovima, sa čestim intervencijama, endoskopskim čestim punkcijama tih pseudo cista, tako da hirurška terapija u tretmanu ovih pacijenata je dominantna u odnosu na endoskopsku terapiju. To se dokazalo i zadnjih nekoliko godina u promeni uputstava u Evropi i Americi, tako da je hirurška terapija kod pacijenata sa hroničnim pankreatitisom sada vodeća u terapiji - kazao je dr Bogoevski za RINU.

RINA
 

Generalni sekretar Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva docent dr Ognjan Skrobić sa Prve hirurške klinike u KCS rekao je da Hirurška sekcija predstavlja krunsko i osnovno udruženje hirurga u Republici Srbiji pri Srpskom lekarskom društvu, samim tim i najmasovnije.

- Koncept ovih sastanaka jeste da se širokim izborom tema iz hirurgije obuhvate najsavremeniji stavovi i da se prihvate svetski vodiči u lečenju konkretnih obolenja. Danas na ovom sastanku imamo dva uvažena gosta iz inostranstva, profesora iz Londona Hector Vilca koji će pričati o transplatacijama tankog creva i jetre i profesora Bogevskog iz Hamburga koji je svetski priznat ekspert u oblasti hirurgije jetre, pankreasa i žučnih puteva - rekao je dr Skrobić.

RINA
 

Prema njegovim rečima srpska hirurgija ima jedan dobar pozitivan pomak, gde se sve više razvija minimalno invazivna hirugija, a da u nekim svojim oblastima klasične hirurgije već odavno, i po imenima a i po centrima, je poznata i prepoznatljiva u Evropi.

Direktor i hirurg Opšte bolnice u Čačku, prim. dr Dejan Dabić istakao je zadovoljstvo i čast koja im je ukazana za organizaciju sastanka hiruga u Srbiji.

RINA
 

- U Čačku su i gosti iz inostranstva što dovoljno govori gde je čačanska hirurgija i čačanska bolnica danas. Velika zahvalnost ide profesorima Markoviću i Emiću na ukazanoj časti. Nije prvi put da u Čačku organizujemo skupove ovog tipa, prošle godine je bio jedan uskostručan sastanak takođe sa gostima iz inostranstva. Nadamo se da će biti oko 300 do 400 gostiju danas na našem skupu. Ovi skupovi su jako dobri jer se srećemo sa kolegama iz drugih gradova i inostranstva i razmenjujemo iskustva i na taj način unapređujemo rad u svojim bolnicama i klinikama. Pošto jedemo isti hleb, a i mnogi od nas su prijatelji ovo je i jedan način da se vidimo - rekao je dr Dabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike