Nadbiskup Nemet: Važno je da Uskrs proslavimo sa porodicom, da budemo zajedno

30.03.2024

11:39

0

Sutra je Uskrs za hrišćane koji pripadaju crkvama zapadnog obreda

Nadbiskup Nemet: Važno je da Uskrs proslavimo sa porodicom, da budemo zajedno
Copyright RTS printscreen

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je da Uskrs proslavimo sa svojom porodicom i da budemo zajedno. "Svako od nas zna šta mu je slaba tačka, šta može da promeni, da bi bilo bolje", rekao je nadbiskup. RTS će od 20.05 na Prvom programu emitovati Uskršnju poslanicu, a bdenje u Katedrali uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, od 20 sati na Drugom programu.

Sutra je Uskrs za hrišćane koji pripadaju crkvama zapadnog obreda. Uskrs je praznik koji okuplja porodice i veselo se dočekuje među vernicima.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je da je veoma važno da sačuvamo običaje i da Uskrs proslavimo sa svojom porodicom, da budemo zajedno.

"Jer tokom nedelje svako trči za svojim poslom, deca su u školi, a glavna stvar je da budemo zajedno. Međutim, za mene kao svešteno lice, važno je da se malo misli i o Bogu. Juče smo se sećali smrti Isusa na krstu, danas je miran dan u katoličkoj crkvi, ništa se ne radi, ali noćas sa bdenjem počinjemo pripremu za Uskrs, koji znači da je Bog u Isusu pobedio smrt. Znači, to je ta budućnost za sve nas“, rekao je nadbiskup Nemet.

Uskrs prati i niz običaja, od farbanja jaja, uskršnjeg zeki i tako dalje.

"Zeka, jaja, to su sve nekako slike novog života, plodnosti, koje mi dodajemo da je to u stvari istorijski događaj kroz Isusa koji je sin Božji, pa nas tako spasava i daje novi život“, rekao je nadbiskup.

Svako od nas može nešto da promeni da bi bilo bolje

Danas se završava post, period koji ne podrazumeva samo uzdržavanje od hrane, nego od celokopnog jednog načina života koji nam se nameće i koji živimo.

"Mislim da nije pitanje samo da ostavimo hranu na stranu, nego da promenimo sami sebe. U jednu ruku ja bih rekao danas da post bez hrane nije ni toliko težak, čak i pripada nekim ljudima kao moda. Ali ono što je danas najteže, to je ostaviti telefon na jedno pola sata. To je ogroman izazov", rekao je Nemet.

Bilo bi dobro, kaže, da se to malo stavi na stranu.

"Svako od nas zna šta mu je slaba tačka. Znači, svako od nas, ako zna samoga sebe, zna nešto što može da promeni, da bi bilo još bolje“, rekao je nadbiskup.

Poruka miru, prilika da se razgovara

Uskrs i ove godine dolazi u složenim svetskim okolnostima i prilika da pozovemo jedni druge na veću odgovornost, na mir u svim domovima, mir u svetu.

"Ja sam govorio o teškom stanju u kojem živimo, to su rat u Ukrajini, rat u Gazi. Posebno Gaza, jer to je sveta zemlja. Izrael, Gaza to je teren gde se Isus rodio, gde je živeo, gde je umro i uskrsnuo. Za vreme velikih praznika, posebno verskih  nije se ratovalo. Danas se ni to uopšte ne poštuje", rekao je nadbiskup Nemet.

U Ukrajini, kaže, dva hrišćanska naroda se ubijaju čak i za Uskrs i ukazuje da bi se  se mogao napraviti neki dobar korak, da se počne da razgovara.

"Kada je papa rekao da koriste Belu zastavu, mislio je da to bude kao pregovori, Ukrajinci su shvatili kao navijanje za Ruse i da se predaju. Nije tako, nego da se završi nepotrebno krvoproliće. Nekoliko kilometara, pa nekoliko hiljada kvadratnih kilometara nikad neće nadoknaditi toliko ljudskih života i razbijenih, uništenih egzistencija kao što sada vidimo", rekao je nadbiskup Nemet.

Istakao je da svi, posebno političari treba da učine sve kako bi rat bio poslednje što ne bi trebalo nikada da se napravi.

U Uskršnjoj poslanici nadbiskup Nemet je poručio da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike