Da li obilne padavine i oluje iz Crne Gore prete Srbiji?! Sve više jača uticaj ciklona sa Atlantika!

27.03.2024

08:13

0

Širom Srbije očekuje se da padne od 5 do 15 litara kiše po kvadratnom metru, na jugu i jugozapadu Srbije i do 20 litara

Da li obilne padavine i oluje iz Crne Gore prete Srbiji?! Sve više jača uticaj ciklona sa Atlantika!
Copyright Printscreen Kamere 24sedam

U ovom času sve više jača oblačnost sa Jadrana, koja je ovog poslepodneva Srbiji već donela naoblačenje.

Inače, u naredna 24 sata sve više će jačati veoma snažan ciklon sa Atlantika i zapada Evrope, koji će i te kako uticati na vreme u Srbiji.

Već u toku večeri sinoć snažan oblačni sistem sa juga i jugozapada, ali i sa Jadrana, zahvatio jug i jugozapad Srbije preko Crne Gore i već tokom večeri ovim predelima doneo kišu i pljuskove.

Širom Srbije očekuje se da padne od 5 do 15 litara kiše po kvadratnom metru, na jugu i jugozapadu Srbije i do 20 litara.

Printscreen Kamere 24sedam
 

Ova padavinska zona već tokom jutra napustiće područje Srbije na svom daljem putu ka severoistoku, tako da će u sredu tokom dana u svim predelima Srbije biti suvo i umereno oblačno vreme.

Biće i veoma vetrovito, uz jak jugoistočni vetar. U Pomoravlju, Podunavalju, u Vojvodni, u Braničevskom okrugu i u Beogradu košava će imati olujne udare, na jugu Banata i preko 100 km/h, a najvetrovitije biće u Vršcu.

Maksimalna temperatura biće od 16°C na istoku do 24°C na zapadu Srbije, u Beogradu do 20°C.

Pred kraj dana oblast Jadrana, a naročito Cnu Goru, Dalmaciju i Hercegovinu zahvatiće nov i još snažniji oblačni sistem sa Jadranskog mora uz veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje.

Ovaj sistem u noći između srede i četvrtka premeštaće se i preko Srbije. Srećom, oslabiće u odnosu na Crnu Goru i zapad regiona, ali na svom daljem putu ka istoku, Srbiji će prolazno doneti jaku kišu i pljuskove, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom.

Dobra vest je da će padavine u četvrtak tokom jutra oslabiti i napustiti područje Srbije na svom putu dalje na severoistok.

I noć između srede i četvrtka doneće Srbiji 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Dakle, nevreme koje će u dva navrata pogoditi Crnu Goru i region, ne treba očekivati u takvom obliku u Srbiji.

Opreznost će biti neophodna zbog olujnih udara košave.

S obzirom na to da se nad Srbijom narednih dana očekuju veoma izražena južna visinska strujanja, preko Mediterana do našeg područja sa severa Afrike stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuju prljave padavine.

Već u četvrtak tokom dana biće sunčano, a i vetar će malo oslabiti i biće jugozapadni.

Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C.

Petak i vikend doneće Srbiji sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature iznad 25°C, pa i do 27-28°C, a u ponedeljak lokalno i do 30°C, da bi nakon toga došlo do naoblačenja sa padavinama i do manjeg zahlađenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike