UKHSA: Oprez ako putujete u Aziju zbog porasta infekcija koje prenose komarci

22.03.2024

10:46

0

Slučajevi tih bolesti potvrđeni su kod osoba koje su nedavno bile na putovanju u južnoj i jugoistočnoj Aziji, naročito Indiji

UKHSA: Oprez ako putujete u Aziju zbog porasta infekcija koje prenose komarci
Ilustracija - Copyright Profimedia

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) upozorila je putnike koji nameravaju da putuju u Aziju, da preduzmu mere opreza zbog porasta infekcija koje prenose komarci, poput denga virusa, zika groznice i malarije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije, objavljenom na sajtu britanske vlade, broj slučajeva tih infekcija porastao je do nivoa koji je bio pre pandemije korona virusa 2019. godine.

Slučajevi tih bolesti potvrđeni su kod osoba koje su nedavno bile na putovanju u  južnoj i jugoistočnoj Aziji, naročito Indiji, a došlo je i do naglog porasta broja slučajeva u Srednjoj Americi i Karibima.

Direktor sajta Trevl helf (Travel Health) Dipti Patel poručio je onima koji planiraju putovanje u inostranstvo da odvoje trenutak i pobrinu se za svoje zdravlje, odnosno da ako se ne osećaju dobro nakon putovanja potraže pomoć lekara.

Iz UKHSA pozvali su putnike da na putovanjima preduzmu mere kako bi smanjili rizik od zaraze poput korišćenja krema za zaštitu od komaraca, nošenja odeće koja pokriva celo telo, korišćenja zaštitnih mreža iznad kreveta, a savetuje se i vakcinacija pre putovanja. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike